ЯК ПЕРЕТВОРИТИ МИСТЕЦТВО ВІЙНИ НА ВИТВІР МИСТЕЦТВА

ЯК ПЕРЕТВОРИТИ МИСТЕЦТВО ВІЙНИ НА ВИТВІР МИСТЕЦТВА

27 вересня 2023 року в межах навчальної дисципліни «Психологія творчості та дизайну: сучасні психологічні практики», освітньо-професійної програми «Психологія», другого магістерського рівня вищої освіти у ДЗВО «Університет менеджменту освіти» за сприяння та модерації доцента кафедри психології та особистісного розвитку Лесі Інжиєвської, відбулася зустріч з David Roitman, ізраїльським спецпризначенцем (у відставці), який поділився зі слухачами своєю креативної діяльністю «Як перетворити мистецтво війни на витвір мистецтва».

Також, Давід Ройтман розповів про власний військовий досвід та мистецькі напрацювання. У своїй промові він не оминув і досвід життя у воюючій країні Ізраїлі, починаючи зі свого 10-річного віку, після переїзду з Одеси, де він народився.

Окремо спікер зупинився на діяльності проєкту благодійного реабілітаційного центру Kinder Velt, який надає безкоштовну допомогу дітям з усієї України. Його діяльність Давид вбачає, як місію ізраїльського народу з відновлення українських дітей. Він додав, що Ізраїль не повинен закривати очі на ситуацію, яка склалася в Україні у зв’язку з воєнними діями, розв’язаними росією.

Далі слова Давида, що прозвучали на зустрічі:

«У певний момент я зрозумів, що не можу сидіти, склавши руки, потрібно прийняти для себе рішення. У мене був благодійний проєкт, який займався дітьми з особливими потребами. У перші дні війни всі діти роз’їхалися, лишився Центр та команда. І я вирішив, що ми не будемо заморожувати проєкт. Натомість, переформатуємо його на Центр допомоги дітям, які страждають від посттравматичного стресового розладу. Оскільки я і сам військовий і є жертвою цього синдрому у минулому, я розумів, що діти, на відміну від дорослих, не мають практично ніяких інструментів та механізмів для того, щоб справлятися із цими проблемами.

То ж ми знайшли методику, яка була успішно використана в Ізраїлі, при роботі з дітьми, які страждають від ракетних обстрілів. І величезний набутий нами досвід ми вирішили використати для допомоги українським дітям. Зараз ми вже маємо величезний потік, з яким спеціалісти фізично не справляються. То ж ми плануємо відкрити ще шість центрів в Україні.

І сьогодні є два проєкти, які я веду в Україні: перший з них Kinder Velt, що означає «світ дітей». Другий проєкт - це реабілітаційні центри для солдатів та ветеранів».

На зустрічі присутні почули багато цікавих, пізнавальних та корисних речей. Він також розповів про започаткований ним спосіб створення картин, а саме – малювання з допомогою гвинтівки і навіть танку. Це також було озвучено відносно теми реабілітації військових.

Навчальна дисципліна, у межах якої було проведено зустріч, має назву «Психологія творчості та дизайну: сучасні психологічні практики», тож здобувачі вищої освіти мали нагоду познайомитися з автором та його незвичайним способом перетворення емоцій на твори мистецтва.

Висловлюємо величезну вдячність Давиду Ройтману, Лесі Інжиєвській та ДЗВО «Університет менеджменту освіти» за можливість бути присутніми на цій зустрічі та дотичними до важливих процесів відновлення психічного здоров’я українців.

Також, безмежна вдячність, Збройним Силам України за захист нашої держави. Ми чекаємо на повернення кожного з вас!

За матеріалами Катерина Шеремет, студентки ДЗВО «Університет менеджменту освіти».