Лілія Гриневич обіцяє здійснити ротацію керівництва та демократизувати НАН України

Лілія Гриневич обіцяє здійснити ротацію керівництва та демократизувати НАН України

Ухвалення Верховною Радою України у першому читанні нового закону «Про наукову і науково-технічну діяльність» і те як подальші реформи наукової галузі зачеплять Національну академію наук України прокоментувала голова комітету ВРУ з питань освіти і науки Лілія Гриневич.

" Законопроект – одне з найбільш дискусійних питань. Законопроект передбачає демократизацію життя академії, ротацію керівників, обмеження їхніх каденції, а крім того, зміщення центру ухвалення рішень загальнодержавного рівня в бік Національної ради з питань розвитку науки і технологій (до цього часу базові рішення у сфері науки приймалися виключно Національною академією наук). Ми закладаємо можливість розвивати дослідницьку діяльність і в університетах, і в галузевих академіях, і в змішаних командах, які утворюватимуться академічними інститутами і університетами. Експертам, котрі пропонували радикальний варіант — аж до повного злиття інститутів академії з університетами, ми пояснили, що такі кроки матимуть сумнівну користь у плані розвитку науки, зате можуть супроводжуватися новою хвилею рейдерських захоплень земель і приміщень академії", - зазначила вона.

"Сьогодні НАНУ — це велика самоврядна структура, яка налічує понад 170 інститутів, з майном і земельними ділянками, зі своїми науковими традиціями і досягненнями, які не можна зневажати", - вважає Гриневич.