МОН проведено нараду з питань організації і прийому вступників у 2016 році

МОН проведено нараду з питань організації і прийому вступників у 2016 році

19 листопада 2015 року у Центрі культури та мистецтв Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут» відбулась нарада-семінар з питань організації і проведення прийому вступників у 2016 році до вищих навчальних закладів усіх форм власності та підпорядкування.

У нараді взяли участь директор департаменту вищої  освіти МОН України Олег Шаров, директор Українського центру оцінювання якості освіти Вадим Карандій, в.о. директора ДП «Інфоресурс» Олексій Самойлов, заступник начальника управління контролю за діяльністю навчальних закладів Державної інспекції навчальних закладів України Наталія Вітранюк, представники вищих навчальних закладів м. Києва, Київської, Житомирської, Чернігівської, Черкаської, Вінницької областей та м. Києва.

Олег Шаров представив низку розроблених Міністерством освіти і науки  документів та розповів про особливості вступної кампанії у 2016 році.

За його словами, у 2016 році прийом до вищих навчальних закладів відбуватиметься за новим переліком спеціальностей, а набір вступників вперше охоплюватиме ступені молодшого бакалавра, доктора філософії. Також 2016 - останній рік, коли здійснюватиметься набір на освітньо-кваліфікаційні рівні молодшого спеціаліста та спеціаліста.  Директор департаменту  вищої освіти зазначив, що вступ на рівні молодшого спеціаліста, молодшого бакалавра відбуватиметься за двома предметами:  українська мова та література, другий – встановлює навчальний заклад. Для вступників, що вступатимуть на рівень бакалавра, спеціаліста і магістра на базі повної загальної середньої освіти вступ відбуватиметься за трьома  конкурсними предметами – українська мова та література (обов’язково), другий та третій - встановлює вищий навчальний заклад. Третій конкурсний предмет також може визначатися за вибором вступника.

За словами Олега Шарова, як і в минулому році, вступники будуть визначати пріоритети за вибором вищого навчального закладу і спеціальностями, а також зможуть подати  15 заяв на 5 спеціальностей. Заяви подаються вступниками у електронній та паперовій формах. Вступники пільгових категорій повинні подати документи до приймальних комісій тільки у паперовій формі.

Як пояснив директор департаменту, також у 2016 році вищим навчальним закладам дозволено приймати осіб, які провчилися у закладі  один рік,  на паралельне навчання на інші спеціальності, а також умовами прийому передбачено перехресний вступ.

Олег Шаров підкреслив, що у 2016 році за ініціативою керівництва МОН встановлюється право вступу за результатами співбесіди для інвалідів війни. «Інваліди війни, що триває на сході України, а також інваліди Революції Гідності мають право вступати за співбесідою на рівні з інвалідами Чорнобиля», - повідомив директор департаменту.

За словами Олега Шарова, ті громадяни, які з 1 грудня 2015 року демобілізуються, а також ті, що проходять військову службу за контрактом  у Збройних Силах України та хочуть вступати до ВНЗ, матимуть право самостійно визначити чи складати тести ЗНО, чи здавати вступні іспити.

Окрім того, на пільгові категорії у 2016 році виділятиметься 5% місць державного замовлення. Набір за цільовим прийомом скасовується. Приймаються сертифікати ЗНО тільки 2016 року, а навчальний заклад може встановлювати мінімальну кількість балів сертифікатів ЗНО.

Наради-семінари з питань організації і проведення прийому вступників у 2016 році проходять з 18 до 24 листопада 2015 року в п’яти містах – Одесі, Києві, Харкові, Дніпропетровську, Львові.