НАУКОВА БІБЛІОТЕКА БІНПО ПІДГОТУВАЛА КНИЖКОВУ ЕКСПРЕС-РЕКОМЕНДАЦІЮ ДО 210-РІЧЧЯ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА БІНПО ПІДГОТУВАЛА КНИЖКОВУ ЕКСПРЕС-РЕКОМЕНДАЦІЮ ДО 210-РІЧЧЯ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

09 березня 2024 року Україна відзначатиме 210-ту річницю від дня народження Тараса Григоровича Шевченка – видатного українського поета, прозаїка, художника, громадського діяча, мислителя. Його називають нашим пророком, Великим Кобзарем і українським генієм, борцем за свободу українського народу.

Однією з численних граней розмаїтого творчого життя Т. Г. Шевченка є просвітницько-педагогічна діяльність. «Цю свою просвітительську місію, – зазначав Олесь Гончар, – Шевченко усвідомлював глибоко і звершував її послідовно – до останнього постуку серця».

Тарас Шевченко ніколи не був учителем і не писав педагогічних праць, окрім «Букваря південноруського», але його геніальні поєтичні й прозові твори, епістолярна спадщина сповнені цінних думок із питань виховання та освіти, несуть потужний виховний потенціал, спрямований на плекання національної свідомості, патріотизму, духовного збагачення особистості.

Він порушував питання важливості освіти й виховання в житті суспільства; відзначав особливу роль родини, матері у становленні людини; наголошував на необхідності вивчення рідної мови; підкреслював значення народних традицій і фольклору (особливо української народної пісні) у формуванні національної ідентичності; висвітлював проблему народної грамотності та просвіти народних мас. Цікаві й актуальні погляди митця на вибір ефективних методів і прийомів, принципи свідомого й активного навчання, його доступності, цікавості, що не втратили свого значення й нині.

З нагоди відзначення 210-річчя з дня народження Т.Г. Шевченка наукова бібліотека БІНПО підготувала книжкову експрес-рекомендацію «Проблеми виховання та освіти у творчій спадщині Тараса Шевченка» у форматі віртуальної дошки (режим доступу: http://surl.li/risnv). До уваги користувачів пропонується систематизована добірка посилань на вебресурси із цієї теми.