НАУКОВА БІБЛІОТЕКА БІНПО ПІДГОТУВАЛА ВІРТУАЛЬНУ КНИЖКОВУ ПОЛИЦЮ ДО ДНЯ ПРАВ ЛЮДИНИ

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА БІНПО ПІДГОТУВАЛА ВІРТУАЛЬНУ КНИЖКОВУ ПОЛИЦЮ ДО ДНЯ ПРАВ ЛЮДИНИ

10 грудня міжнародна спільнота відзначає День прав людини (Human Rights Day). Саме цього дня в 1948 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини – перший універсальний міжнародний акт з прав людини.

У своїх 30 статтях Декларація закріпила громадянські (особисті), економічні і культурні права і свободи (рівність усіх перед законом, право кожного на свободу і особисту недоторканність, свободу совісті та інші), до виконання яких мають прагнути всі держави і народи.

Загальна декларація прав людини надихнула багатьох на боротьбу за посилення захисту прав людини та сприяла їх більшому визнанню. Її принципи лежать в основі численних пактів, конвенцій і договорів. Багато країн включають основні положення Декларації у своє базове законодавство. Фундаментальні засади Декларації були покладені і в основу Конституції нашої держави.

З нагоди 75-річчя прийняття Загальної декларації прав людини наукова бібліотека БІНПО підготувала віртуальну книжкову полицю «Права людини: сучасний вимір» (режим доступу: http://surl.li/obygq).

24 лютого 2022 року після повномасштабного російського вторгнення до нашої держави змінилося життя не лише українців, а й усього людства. Україна зіштовхнулася з особливою жорстокістю та неповагою до прав людини, серед яких найбільш незахищеним виявилося право на життя. Сьогодні актуальність і важливість його захисту є очевидними, адже без такого фундаментального права всі інші права перестають мати будь-яке значення. Тому як ніколи суспільство має згуртуватися для досягнення спільної мети – захисту прав людини та створення безпечних і сприятливих умов життя в усьому світі.