ПІДБИТТЯ ПІДСУСКІВ ЄВРОПЕЙСЬКОГО РОКУ НАВИЧОК (EUROPEAN YEAR OF SKILLS)

ПІДБИТТЯ ПІДСУСКІВ ЄВРОПЕЙСЬКОГО РОКУ НАВИЧОК (EUROPEAN YEAR OF SKILLS)

30 квітня 2024 року в Брюсселі відбулася заключна сесія за темою «Європейський рік навичок; що далі?» з нагоди офіційного закриття Європейського року навичок.

09 травня 2023 року під час святкування Дня Європи за ініціативи Урсули фон дер Ляєн, Президента Єврокомісії, 2023 рік було оголошено Європейським роком навичок, мета якого ‑ наголосити на важливості постійного вдосконалення нових навичок та вмінь, оскільки це забезпечує підтримку інновацій та сталий розвиток.

Україна також доєдналась до країн ЄС та стала учасником Європейського року навичок в Україні. Національним координатором Європейського року навичок в Україні було призначено Юрія Баланюка, Голову Національного агентства кваліфікацій.

До участі в сесії «Європейський рік навичок; що далі?» долучилися представники ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України Наталія Муранова, проректор з науково-педагогічної, освітньої роботи та міжнародних зв’язків, Світлана Грицай, директор Центру міжнародного співробітництва та освіти, Лариса Бородінова, методист вищої категорії Центру міжнародного співробітництва та освіти.

Під час заходу європейські національні координатори Європейського року навичок: Гібер Дебру, керівник департаменту навичок та навчання, бізнес-послуги і операційного партнерства ‑ Валлонська державна служба зайнятості та професійного навчання (Бельгія); Наталія Єфремова, заступник міністра ‑ Міністерство праці та соціальної політики (Болгарія); Тіа Оя, головний спеціаліст  Міністерства економіки та зайнятості (Фінляндія); Маріанна де Брунхофф, директор проєкту Міністерства праці (Франція); Марія Антонія Агудо, заступник генерального директора з питань інституційних відносин та судової допомоги  державної служби зайнятості (Іспанія) розповіли про зростаюче усвідомлення важливості кваліфікованої робочої сили, сучасного робочого місця, де домінують цифрові технології та генеративний штучний інтелект. Вони наголосили на тому, що цінними є навички, які включають критичне мислення, комунікацію та вирішення проблем, представляють перевагу людини в поступово автоматизованому середовищі.

Багато виступів було присвячено питанням залучення всіх дорослих працездатного віку до підвищення кваліфікації та перекваліфікації, а також умінням надавати підтримку тим, хто має особливі потреби, наприклад, низькокваліфікованим працівникам, шукачам роботи, молодим людям, які не мають роботи, освіти або навчання, мігрантам або людям, які змінюють роботу з секторів, що занепадають, на сектори, що користуються попитом.

ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України став партнером української команди Європейського року навичок в Україні і в межах цього партнерства провів ряд заходів під егідою Європейської Комісії в межах Європейського року навичок, а саме в 2023 році:

  • Міжнародна наукова літня online школа «Адаптивні процеси в освіті» ‑ кафедра менеджменту освіти та права,завідувач кафедри Зоя Рябова, д-р пед.наук, проф.;
  • Форсайт-сесія: «Самоорганізація розвитку м’яких навичок педагогічних працівників як елемент освіти впродовж життя» ‑ кафедра професійної і вищої освіти, завідувач кафедри Лариса Сергеєва, д-р пед. наук, проф.;
  • Логістична онлайн студія: «Логістика впровадження інноваційних освітніх технологій для розвитку навичок «4К» ‑ кафедра професійної і вищої освіти, завідувач кафедри Лариса Сергеєва, д-р пед. наук, проф.;
  • Вебінар-онлайн презентація спецкурсу: «На шляху до євроінтеграції: розвиток недискримінаційних цінностей фахівців в умовах підвищення кваліфікацій» ‑ кафедра психології управління, завідувач кафедри Олена Бондарчук, д-р психол. наук, професор;

в 2024 році:

  • Круглий стіл  за програмою ХV Міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти – 2024» на тему «Сучасні тренди соціально-економічного розвитку публічного управління та проєктного менеджменту в умовах діджиталізації суспільства і держави» ‑ кафедра економіки, підприємництва та менеджменту, завідувач кафедри економіки, підприємництва та менеджменту Тетяна Бурлаєнко, канд. пед. наук, доц.;
  • Конференція:«Інноваційна природа економіки сучасного – постмодерного суспільства та її сталий розвиток»» ‑ кафедра публічного управління та проєктного менеджменту, завідувач кафедри Володимир Мороз, канд. з держ. уравління, доц.;
  • Онлайн презентація рукопису методичного посібника «Технологія формування «м’яких» навичок (soft skills) у ЗП(ПТ)О» ‑ кафедра професійної і вищої освіти, завідувач кафедри Лариса Сергеєва, д-р пед. наук, проф.

В умовах швидкозмінного світу праці потрібні гнучкі та інноваційні підходи для забезпечення якості освіти у розвиток навичок. Відповідальність за підвищення кваліфікації робочої сили є спільною і передбачає залучення багатьох науково-педагогічних працівників ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України.