ПІДПИСАНО МЕМОРАНДУМ ІЗ ЦЗЯСІНСЬКИМ УНІВЕРСИТЕТОМ

ПІДПИСАНО МЕМОРАНДУМ ІЗ ЦЗЯСІНСЬКИМ УНІВЕРСИТЕТОМ

25 листопада 2021 року в ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України відбулася ділова онлайн зустріч ректора Миколи Кириченка із представниками Цзясінського університету Китайської Народної Республіки з нагоди підписання Меморандуму.

Зі сторони Цзясінського університету на зустрічі були присутні: віце-президент пані Чжанг Чі; заступник директора міжнародного відділу, пані Лі Юешунь; другий заступник директора міжнародного відділу, пан Гао Ванцюань; координатор з міжнародних питань, пані Е Сяолу; перекладач, аспірантка УМО Ксенія Цицюра.

З української сторони Університет також представляли проректор з навчально-наукової, освітньої роботи та міжнародних зав’язків Наталія Муранова тадиректор Центру міжнародного співробітництва та освіти Світлана Грицай.

Ректор ДЗВО «Університет менеджменту освіти» Микола Кириченко презентував Університет, окреслив основні його здобутки в освітній, науковій, міжнародній, інноваційній діяльності, розповів китайським колегам про його структуру, а також висловив позицію щодо розвитку партнерства з іншими країнами та стейкхолдерами.

Цзясінський університет представила віце-президент Чжанг Чи, яка акцентувала увагу на його історії, контингенті здобувачів вищої освіти, особливостях підготовки фахівців, кількісному науково-педагогічному складі, структурі закладу освіти та міжнародній діяльності. Пані Чжанг Чи висловила слова вдячності ректору Миколі Кириченко за гостинність та можливість подальшої співпраці в сфері освіти та науки, і зазначила «… я дуже вдячна, що сьогодні ми змогли зв’язатися з вами, не зважаючи на пандемію COVID-19. Це моя перша зустріч із Україною. І я дуже рада, що ми можемо більше дізнатися про систему освіти в Україні і обговорити майбутню співпрацю».

У ході переговорів було досягнуто домовленості щодо академічної мобільності здобувачів освіти та науково-педагогічних працівників, проведення гостьових лекцій, розробки спільних освітньо-професійних програм, проведення спільних наукових конференцій, підготовки фахівців тощо.

Як результат міжнародної зустрічі – підписання Меморандуму про взаєморозуміння між ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України та Цзясінським університетом Китайської Народної Республіки та визначення основних напрямків партнерства.

У контексті сприяння інтеграції системи вищої освіти України у світовий освітній і науковий простір важливо акцентувати ефективність таких меморандумів із точки зору надання реальних можливостей викладачам, здобувачам освіти, адміністрації для професійного розвитку, а також вдосконалення змісту освітньо-професійних програм. Так, відповідно до річного звіту, Університет має 45 партнерських стосунків та двосторонніх договорів із іноземними закладами вищої освіти, адже кількість іноземних фахівців, які викладали в Університеті та науково-педагогічних працівників УМО, що мали такий досвід викладання за кордоном має поступово зростати.

Отже, набуття міжнародного досвіду українськими викладачами, а також ширше залучення фахових іноземних лекторів до викладання на освітніх програмах сприятиме підвищенню їх якості, впровадженню гарних іноземних практик викладання окремих дисциплін.