ПРАКТИКА МАЙБУТНІХ ПСИХОЛОГІВ НА БАЗІ УКРАЇНСЬКОЇ АСОЦІАЦІЇ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ:  ДАЙДЖЕСТ ЧЕТВЕРТОГО ТИЖНЯ

ПРАКТИКА МАЙБУТНІХ ПСИХОЛОГІВ НА БАЗІ УКРАЇНСЬКОЇ АСОЦІАЦІЇ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ: ДАЙДЖЕСТ ЧЕТВЕРТОГО ТИЖНЯ

Четвертий і заключний тиждень магістерської практики «Психологічна допомога особистості» в ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України розпочався 20 лютого 2024 року презентацією робочого місця клінічного психолога у сфері охорони психічного здоров’я «Психічне/психологічне здоров’я в парадигмі сучасних змін», яку провела Наталія Супруненко, начальник Центру психічного здоров’я КП «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Полтавської обласної ради», клінічний психолог вищої категорії, екофасилітатор, член Української асоціації екологічної психологічної допомоги.

Наталія Володимирівна розповіла про унікальний досвід створення в Полтавській області Центру психічного здоров’я та поширення такого досвіду в межах України; про реформи в галузі охорони психічного здоров’я в Україні з 2014 року, зокрема, розширення можливостей для психологів, зміну підходів у психіатрії з акцентами на стратегіях психосоціальної підтримки та реабілітації; про дієвість екоцентрованої психологічної фасилітації – української модальності психологічної допомоги в роботі з людьми з психічними захворюваннями, а також про формування нової культури сприйняття стигматизованих груп населення в сучасних умовах. Орім того, Наталія Володимирівна зазначила, що спостерігає позитивні зрушення у ставленні суспільства до людей з психічними хворобами і позитивний вплив реформи системи охорони здоров’я на зменшення частки психічних захворювань серед населення. На її переконання, захопленість справою, командна робота та можливості професійного зростання сприяють реалізації нових проєктів і досягненням у сфері психічного здоров’я.

Здобувачі активно цікавились і отримали відповіді щодо можливостей працевлаштування, а також були вражені досвідом Наталії Володимирівни, її харизмою і відданістю справі гуманізації психологічної допомоги людям з психічними захворюваннями!

21 лютого 2024 року майстер-клас «Подолання насильства та вихід з токсичних стосунків: з досвіду роботи «Національної гарячої лінії для дітей та молоді» провели Ольга Зінченко, менеджерка з комунікацій та психолог ГО «Ла Страда-Україна» та Ольга Астахова,старший викладач кафедри психології та особистісного розвитку ДЗВО «УМО». Зустріч зі спікерами дозволила здобувачам освіти зрозуміти особливості організації роботи національних гарячих ліній, зокрема ліній довіри для дітей з урахуванням вікових і психологічних особливостей, соціальних умов і умов війни в Україні тощо. Також цікавими та інформативними для майбутніх психологів були статистичні дані щодо кількості запитів на дорослу та дитячу гарячі лінії, аналітика щодо найчастіших типів запитів. Взаємодія у форматі «питання-відповіді» була динамічною, ресурсною для усіх присутніх.

23 лютого 2024 року відбулася підсумкова зустріч здобувачів освіти з Яною Сухенко,заступником голови Української асоціації екологічної психологічної допомоги, кандидатом психологічних, доцентом кафедри психології та особистісного розвитку ДЗВО «УМО». Під час зустрічі відбувся обмін думками, враженнями про проходження практики на базі асоціації, здобувачі освіти ділились своїми планами, тим наскільки корисними для них були зустрічі психологами, які працюють в різних організаціях, а також презентували проєкти власних траєкторій освіти, професійного становлення та розвитку на найближчу/віддалену перспективу, які направду надихають і вражають амбітністю та розробленістю!

Попереду в здобувачів освіти відповідальний етап - складання підсумкової державної атестації та захист кваліфікаційних робіт. Тож побажаємо їм гідно пройти ці випробування, здобути найвищі оцінки, знайти своє місце в українській та міжнародній професійній спільноті, достойно репрезентувати компетентності і досвід, набуті в Державному закладі вищої освіти «Університет менеджменту освіти», на посаді психолога в різних установах, організаціях і приватній практиці. Легкого професійного старту, успіхів та натхнення!