ПРАКТИКА МАЙБУТНІХ ПСИХОЛОГІВ НА БАЗІ УКРАЇНСЬКОЇ АСОЦІАЦІЇ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ:  ДАЙДЖЕСТ ТРЕТЬОГО ТИЖНЯ

ПРАКТИКА МАЙБУТНІХ ПСИХОЛОГІВ НА БАЗІ УКРАЇНСЬКОЇ АСОЦІАЦІЇ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ: ДАЙДЖЕСТ ТРЕТЬОГО ТИЖНЯ

Третій тиждень магістерської практики «Психологічна допомога особистості» для студентів психологів ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України розпочався майстер-класом «Чорний піар в журналістиці: психологічні аспекти» 13 лютого 2024 року, який провела Інна Тесленко, спецкор, видавчиня і менеджерка вітчизняних видань; практикуюча психологиня-екофасилітаторка, членкиня Національної спілки журналістів України, Української асоціації екологічної психологічної допомоги.Побудувавши майстер-клас як діалогічну взаємодію, Інна Віталіївна зупинилась на одному з найактуальніших інструментів впливу на свідомість – піарі, цілеспрямованому формуванні громадської думки та управління нею через публічне інформування.

Здобувачі освіти дізналися про те, що існує ціла «PR-палітра»: білий, жовтий, чорний, червоний, зелений… Діалог у форматі «приклад – питання – обговорення» дозволив легко зорієнтуватись у ній, розглянувши актуальні приклади як з історичного минулого, так і в нинішніх реаліях, коли інформаційна зброя використовується чи не інтенсивніше за зброю фізичну. Класичні варіанти «гнилого оселедця», «60/40», «великої брехні», маніпулювання статистикою агресивна пропаганда продовжує використовувати у вигляді рефлексивного управління цільовою аудиторією. Відповідаючи на запитання, Інна Віталіївна поділилась досвідом і пропозиціями щодо ведення власних сторінок в соцмережах; критичного перегляду новин по ТБ, в інтернеті; розкрила особливості психології спілкування й комунікації з людьми, які вже втрапили в тенета впливу.

Говорячи про види маніпуляцій у медіа, спікерка зазначила, що найдієвіший спосіб протистояти поширенню неправдивої інформації – розвиток критичного мислення, уважність у роботі з фактами. Присутні були вражені м’якою професійною силою Інни Віталіївни, її практичним досвідом, який одночасно надихає і переконує в незламності українського духу.

14 лютого 2024 року відбулася зустріч з лікарняними клоунесами Мариною Бердар і Ольгою Булкіною за темою «Емоційна підтримка дітей в лікарні». Спікерки розповіли про досвід свій роботи в лікарнях, що базується чутливості, емпатійності, здатності імпровізувати і у кожній ситуації підбирати ключики до діток, які хворіють і долають нелегкі випробування у житті… Якщо до повномасштабного вторгнення пані Марина і  пані Ольга переймали досвід європейських колег (наприклад, Європейська асоціація лікарняних клоунів), то наразі – вже діляться своїм унікальним досвідом, набутим в умовах війни в Україні. Раніше вони працювали лише у відділеннях для дітей онкохворих і з паліативними захворюваннями, наразі ж активно працюють і дітьми, постраждалими внаслідок військових дій. Присутні на зустрічі також дізнались, що лікарняні клоуни є частиною команди в комплексному лікуванні, діють в рамках психологічно-реабілітаційної допомоги, їхня мета – допомогти діткам проживати позитивні і негативні емоції; зняти напругу й стрес від процедур, специфічної обстановки в лікарні, обмежень спілкування; налагодити контакт з медперсоналом; приносити маленьким пацієнтам їх батькам радість, нагадувати про те, що світ і життя прекрасне й тим самим додавати ресурсу в боротьбі за них. Пані Марина та пані Ольга також розповіли про діяльністю БУП (Бюро усмішки та підтримки); про взаємодію волонтерів та їхній поетапний відбір до навчання у школі лікарняних клоунів і запросили здобувачів освіти доєднатися до їхньої команди!

15 лютого 2024 року здобувачі освіти відвідали Київський міський Центр гендерної рівності, запобігання та протидії насильству. З діяльністю та основними напрямами роботи їх ознайомила Вікторія Кутілова, заступниця директора. Психологиня Оленя Штиря провела практичне заняття, під час якого обговорювалось одне з найважливіших питань в роботі спеціаліста допомагаючої професії: як «тримати» фаховість без втрати внутрішнього ресурсу, якими є наші реакції на стрес, у чому він проявляється і як його долати, а також поділилася досвідом у роботі з постраждалими від домашнього насильства. У процесі спілкування проаналізували наслідки стресу для присутніх, обговорили питання та дієві засоби професійної психогігієни, відпрацювали декілька вправ і прийомів.. Отримання подібного досвіду надзвичайно важливе й потрібне в подальшому формуванні власної траєкторії освіти та професійного становлення психолога. Студенти також дізнались про можливості працевлаштування й отримали й запрошення для роботи в Центрі.

На завершальному тижні практики здобувачів психологічної освіти очікують важливі професійні зустрічі, знайомства та можливості інтеграції в українську професійну психологічну спільноту! Тому, не перемикайтесь, далі буде!