ПРЕДСТАВНИКИ ДЗВО «УМО» ВІДВІДАЛИ ІІ КОНФЕРЕНЦІЮ ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ МЕРЕЖІ ВИЗНАВАЧІВ UАRENET (UKRAINIAN RECOGNITION NETWORK)

ПРЕДСТАВНИКИ ДЗВО «УМО» ВІДВІДАЛИ ІІ КОНФЕРЕНЦІЮ ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ МЕРЕЖІ ВИЗНАВАЧІВ UАRENET (UKRAINIAN RECOGNITION NETWORK)

18 квітня 2024 року відбулася ІІ Конференція всеукраїнської національної мережі з визнання іноземних освітніх кваліфікацій UaReNet(UkrainianRecognitionNetwork)за фінансової підтримки Ради Європи у межах проєкту UaReConnect «Reconnecting Ukrainian Educational Area».

Конференція проходила в конференц-залі готелю «Україна» (м. Київ), де були присутніми 47 представників закладів вищої освіти з різних регіонів України, а в онлайн форматі доєдналося понад 100 учасників. 

Команда ENIC Ukraine запросила взяти участь в очному форматі конференції від ДЗВО «Університет менеджменту освіти» проректора з науково-педагогічної, освітньої роботи та міжнародних зв’язків Наталію Муранову та директора Центру міжнародного співробітництва та освіти Світлану Грицай з метою проходження практикуму за темою «Концепція автоматичного визнання іноземних освітніх кваліфікацій і суттєвої різниці поняття «доступу» та «допуску» до програм вищої освіти».

Під час занять, які проходили в чотирьох окремих групах, Наталія Муранова та Світлана Грицай отримали практичний досвід з визнання іноземних освітніх документів та спробували самостійно провести автоматичне визнання дипломів про вищу освіту в  якості визнавачів компетентного органу ДЗВО «УМО».

Роботу конференції відкрила Вікторія Сергієнко, директор Національного інформаційного центру академічної мобільності ENIC Ukraine (ДП «Інформаційно-іміджевий центр»), яка розповіла  про історію створення в 2020 році Всеукраїнської мережі з визнання іноземних освітніх кваліфікацій UaReNet за ініціативи широкої підтримки, зокрема представників Лісабонської конвенції, Бюро ENIC мережі ENIC-NARIC, Європейського реєстру забезпечення якості освіти (EQAR), Європейської студентської ради (ESU), Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, Еразмус+ офісу в Україні та інших організацій.

Вікторія Сергієнко надала також аналітичний звіт роботи  національної мережі, яка на сьогодні об’єднала під однією «парасолькою UaReNet» визнавачів освітніх кваліфікацій з понад 130 закладів вищої освіти України, завдяки яким було зроблено визнання освітніх іноземних документів в 2021 році – 28 000; 2022 році – 14 000; 2023 році – 15 000, а на початок 2024 року 1799.

З вітальним словом до учасників конференції звернувся Михайло Винницький, заступник Міністра освіти і науки України. У своєму виступі він зауважив, що визнання іноземних освітніх кваліфікацій є важливою складовою у сучасному світі глобалізації та міжнародного співробітництва і цей процес сприяє мобільності здобувачів вищої освіти, випускників та фахівців, дозволяючи їм використовувати свої знання та навички у різних країнах.

У онлайн форматі учасників конференції привітали Керівник відділу освіти Ради Європи Віллано Кіріазі та Президент мережі ENIC-NARIC К’яра Фінокетті.

На заході також виступили: Генеральний директор директорату міжнародної співпраці МОН України Альбіна Цятковської, Державний експерт директорату фахової передвищої, вищої освіти МОН України Віталій Носок, Керівник відділу зв'язків з громадськістю та міжнародного співробітництва Національного агентства із забезпечення якості освіти України Максим Фоломєєв, Перший заступник голови Державної служби якості освіти України Олександр Якименко та директор Українського державного центру міжнародної освіти Олена Шаповалова.

Закінчилася ІІ Конференція всеукраїнської національної мережі з визнання іноземних освітніх кваліфікацій UaReNet підбиттям підсумків роботи визнавачів освітніх іноземних кваліфікацій.

Вся діяльність національної мережі спрямована на співпрацю між університетами, професійними асоціаціями та урядовими органами, яка сприяє вирішенню питань визнання кваліфікацій більш ефективно та швидко. Обмін інформацією та навичками у цій області може покращити якість послуг і забезпечити кращу підтримку для тих, хто проходить процедуру визнання освітніх іноземних документів з метою здобуття вищої освіти та працевлаштування.