ПРЕДСТАВНИКИ ДЗВО «УМО» ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У СЕМІНАРІ З ВИЗНАННЯ ІНОЗЕМНИХ ОСВІТНІХ ДОКУМЕНТІВ

ПРЕДСТАВНИКИ ДЗВО «УМО» ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У СЕМІНАРІ З ВИЗНАННЯ ІНОЗЕМНИХ ОСВІТНІХ ДОКУМЕНТІВ

13 вересня 2024 року відбувся семінар «Робота з іноземними освітніми документами, які походять із Центральної та Північної Африки» для визнавачів-практиків закладів вищої освіти України. Семінар організовано за фінансової підтримки Ради Європи в рамах проєкту UaReConnect: «Reconnecting Ukrainian Educational Area».

До роботи в семінарі було запрошено ДЗВО «Університет менеджменту освіти» Національної академії педагогічних наук України у якості партнера Всеукраїнської мережі з визнання іноземних освітніх кваліфікацій UaReNet у межах меморандуму про створення та розвиток мережі з визнання освітніх документів, який було підписано 16 квітня 2024 року.

Вікторія Сергієнко, директор ENIC Ukraine відкрила роботу семінару та висловила вдячність Раді Європі та Міністерству освіти і науки України, учасникам заходу; ознайомила присутніх із перебігом проєкту UaReConnect. Директор ENIC Ukraine звернула увагу присутніх на те, що із набуттям чинності постанови КМУ № 758 від 28 червня 2024 року фахівці ЗВО мають забезпечити проведення процедури валідації для освітніх документів, на основі яких іноземці та особи без громадянства вступають до закладів вищої освіти Україні.

Із особливостями роботи з освітніми документами з Алжиру, Тунісу та Марокко ознайомив присутніх старший фахівець ENIC Ukraine Віталій Прудкий, а радник ENIC Ukraine Юлія Гавриленко виступила з доповіддю про визнання освітніх документів із Камеруну та Демократичної Республіки Конго.

Фахівці ENIC Ukraine провели воркшопи, у рамах яких були представлені практичні кейси зі зразками іноземних освітніх документів, які походять із Центральної та Північної Африки.

На заході були присутні Наталія Муранова, проректор з науково-педагогічної, освітньої роботи та міжнародних зв’язків, Світлана Грицай, директор Центру з міжнародного співробітництва та освіти, Лариса Бородінова, т.в.о. начальник відділу моніторингу якості освіти, ліцензування та акредитації, які у міні групах виконували практичну роботу з визнання та валідації освітніх документів іноземних громадян із Алжиру та Марокко.

Крім того, важливо зазначити, що визнання освітніх документів може залежати від специфічних вимог кожної країни, тому визнавачам документів, слід ознайомитися з відповідними процедурами та законодавчими нормами.

Набутий досвід допоміг учасникам тренінгу зрозуміти та  забезпечити правову силу документів, виданих за межами країни, що сприяє спрощенню процесів, пов’язаних із навчанням іноземних здобувачів вищої освіти в Україні.