СПІВРОБІТНИКИ ДЗВО «УМО» СТАЛИ УЧАСНИКАМИ УКРАЇНСЬКОГО ФОРУМУ МІЖНАРОДНОЇ ОСВІТИ 2024

СПІВРОБІТНИКИ ДЗВО «УМО» СТАЛИ УЧАСНИКАМИ УКРАЇНСЬКОГО ФОРУМУ МІЖНАРОДНОЇ ОСВІТИ 2024

10 квітня 2024 року відбувся четвертий «Український форум міжнародної освіти 2024», який було організовано Українським державним центром міжнародної освіти при підтримці Міністерства освіти і науки України та проходив на базі Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

У форумі взяли участь понад 150 присутніх у залі та понад 300 переглядів онлайн. ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України в онлайн форматі на форумі представляли: проректор з науково-педагогічної, освітньої роботи та міжнародних зв’язків Наталія Муранова, директор Центру міжнародного співробітництва та освіти Світлана Грицай, методист вищої категорії Центру міжнародного співробітництва та освіти Лариса Бородінова, завідувач відділу моніторингу якості освіти, ліцензування та акредитації Олена Безнос.

Векторами роботи форуму були:

  • новації законодавства щодо вступу і організації освітнього процесу іноземців;
  • нові стипендіальні можливості для іноземних студентів в Україні;
  • забезпечення якості вищої освіти в Україні;
  • статистика навчання іноземних студентів в Україні під час воєнного стану;
  • найкращі практики інтернаціоналізації вищої освіти та інші питання міжнародної освіти в Україні.

З вітальнями словами до учасників форуму звернулися: заступник Міністра освіти і науки України Михайло Винницький та ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Бугров, які розповіли про місце України в Європейському просторі вищої освіти, інструменти залучення іноземних здобувачів вищої освіти до навчання у закладах вищої освіти та інтернаціоналізацію освіти під час війни.

Михайло Винницький наголосив на тому, що «Потрібно змінювати парадигму інтернаціоналізації освіти, працювати над подальшою деколонізацією освітньої галузі, а також разом з іншими країнами-партнерами просувати східноєвропейські та славістичні студії в світі, позбуваючись російськоцентричних підходів».

Ректор КНУ імені Тараса Шевченка Володимир Бугров розповів про практики  створення в університетах-партнерах українських студій, які були відкриті в  університеті Единбурга в Шотландії, в Кільському університеті в Німеччині, в Лундському університеті у Швеції, у Загребському університеті в Хорватії, в Амстердамському університеті в Нідерландах, у словацьких університетах імені Коменського у Братиславі та Костянтина Філософа у Нітрі, а також сказав, що «Важливою також є участь в альянсах європейських університетів, які Єврокомісія розглядає як один із основних інструментів інтернаціоналізації європейського простору вищої освіти».

У межах форуму відбулася презентація дослідження «Іноземні студенти в Україні під час війни (2023-2023)», проведеного Українським державним центром міжнародної освіти. Відповідно до нього, кількість іноземних студентів в Україні зменшилася з 76 548 у 2020-2021 до 51 676 у 2022-2023 навчальних роках.

На сьогодні, лише 30% іноземних громадян здобувають вищу освіту за денною формою навчання на території України та проживають у студентських кампусах університетів. Найбільшу кількість здобувачів вищої освіти в 2023-2024 н. р. складають громадяни Китайської Народної Республіки – 8 000 та громадяни Республіки Індія – 1500 , на обліку в Державній міграційний службі України перебуває 2000 іноземних громадян та осіб без громадянства, в то числі 166 іноземних здобувачів вищої освіти, які отримали посвідки на тимчасове проживання в Києві та Київській області.

Український форум міжнародної освіти – це масштабний освітній захід, який зібрав на одному майданчику фахівців та експертів з метою розширення освітніх можливостей України для іноземних громадян.

На форум було запрошено представників із багатьох офіційних інституцій, які займаються питаннями міжнародної освіти, перебуванням іноземців та проживанням в Україні, а саме: заступницю голови Національного агентства із забезпечення якості освіти України Наталію Стукало, яка виступила з презентацією «Забезпечення якості вищої освіти: європейський імператив та українські реалії»; голову Державної служби якості освіти України Руслана Гурака; начальника Управління боротьби з транскордонною злочинністю Адміністрації Державної прикордонної служби України Юрія Ковальчука; заступника директора Департаменту у справах іноземців та осіб без громадянства Департаменту міграційної служби України Ольгу Валетенко; координатора Національного Еразмус+ офісу в Україні Світлану Шитікову; проректора з науково-педагогічної роботи (міжнародне співробітництво) КНУ імені Тараса Шевченка Ксенію Смирнову та інших співробітників закладів вищої освіти, які відповідають за міжнародну діяльність та спільні міжнародні проєкти.

Підсумком роботи форуму був виступ директора Українського державного центру міжнародної освіти Олени Шаповалової , яка відзначила , що «Навіть у складних безпекових умовах Україна знаходить можливість продовжити навчання іноземців та використовує різні інструменти для популяризації нашої освіти. Насамперед, йдеться про онлайн-виставки, дистанційні виставки, плануємо також серію візитів до країн Азії та Африки, Глобального Півдня для того, щоб залучити іноземних студентів на навчання, причому не лише на медичні, а й на інші спеціальності».

Український форум міжнародної освіти - 2024 виявився надзвичайно успішним, ставши важливим внеском у розвиток глобальної освіти, множинні нові партнерства були засновані прямо під час заходу, підкреслюючи його значення як платформи для міжнародної співпраці.