СТУДЕНТСЬКА КОМАНДА БІНПО ВЗЯЛА УЧАСТЬ У ФІНАЛЬНОМУ ВЕБІНАРІ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ХАКАТОНУ З МЕДІАГРАМОТНОСТІ

СТУДЕНТСЬКА КОМАНДА БІНПО ВЗЯЛА УЧАСТЬ У ФІНАЛЬНОМУ ВЕБІНАРІ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ХАКАТОНУ З МЕДІАГРАМОТНОСТІ

27 липня 2023 року студентська команда Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України взяла участь у фінальному вебінарі «Арт-терапія для формування медіагігієни» у рамках Всеукраїнського хакатону «Лабіринти медіаграмотності або Розв’язуємо вузлик інформаційної війни: історія, мова, культура, традиції від минулого до сьогодення».

Спікерка вебінару – Вікторія Ратєєва, психолог, арт-терапевт, PhD (Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка).

Мета вебінару: поглиблення м’яких навичок молоді з інфомедійної грамотності, використання інструментів арт-терапії для формування медіагігієни.

На Всеукраїнському хакатоні студентську команду БІНПО представляють 16 здобувачів освітнього рівня магістра.

Арт-терапія – це різновид психоемоційної корекції, що базується на використанні прийомів різних мистецтв та творчості. Сьогодні арт-терапія («arttherapy», в буквальному значенні цього терміна, означає лікування образотворчим мистецтвом) – це дуже пластичний напрям психотерапії, що активно розвивається і розширює сферу свого застосування. Методи і техніки арт-терапії активно використовуються в медицині, педагогіці, соціальній роботі. Основна мета арт-терапії – гармонізація внутрішнього стану, відновлення його здатності знаходити оптимальний стан, що сприяє активному продовженню життя, набуттю рівноваги.

Зазвичай, коли людина приходить до психолога чи психотерапевта, їй пропонують довгу емоційно напружену розмову. Але не кожен готовий відверто розмовляти з незнайомцем (психотерапевтом). Тоді замість вербальної мови використовують мову мистецтва, пропонуючи вдатися до створення артоб’єктів. Те, що в результаті виходить у людини, є дуже показовим як для фахівця, так і для неї самої.

 Вікторія Ратєєва пояснила, що арт-терапію, на відміну від низки інших психологічних методик, можна використовувати для вирішення двох питань одночасно. З одного боку, арт-терапія дає змогу виявити сховані причини емоційного виснаження, тривожності й інших психологічних проблем. З іншого – її можна використовувати як відновлювальний ресурс під наглядом фахівця або й самостійно.

Пані Вікторія провела з учасниками вебінару корисні вправи з арт-терапії. Вправа «Подушка безпеки» дозволила учасникам зафіксувати на малюнку власні джерела енергії. Рекомендовано розмістити таке зображення на видному місці, щоб нагадувати собі в потрібний момент. Учасники назвали різні джерела енергії, зокрема: спілкування з рідними та близькими людьми, черпання сил із прогулянок на природі, читання, прибирання, кулінарія, будь-що для пробудження відчуття  любові. Такі ритуали дають можливість створювати власний простір безпеки.

Учасники виконали вправи «Намалюй своє ім’я», «Багаж щастя» (що в ньому моє, не моє: додати, викинути), робота над мандалою.

Студенти із задоволенням долучились до виконання вправи з нейрографіки, яка допомагає «згладити кути» та «розфорбувати» життя. Радо й відкрито ділились власними малюнками та особистими переживаннями.

Команда БІНПО вдячна пані Вікторії Ратєєвій та організаторам Всеукраїнського хакатону за актуальний і корисний вебінар.