СТУДЕНТСЬКА КОМАНДА БІНПО ВЗЯЛА УЧАСТЬ У ВЕБІНАРІ «МОВА – ІДЕНТИФІКАЦІЯ НАЦІЇ: ВИНИЩЕННЯ, ВІДРОДЖЕННЯ, ЗБЕРЕЖЕННЯ, РОЗКВІТ» У РАМКАХ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ХАКАТОНУ З МЕДІАГРАМОТНОСТІ

СТУДЕНТСЬКА КОМАНДА БІНПО ВЗЯЛА УЧАСТЬ У ВЕБІНАРІ «МОВА – ІДЕНТИФІКАЦІЯ НАЦІЇ: ВИНИЩЕННЯ, ВІДРОДЖЕННЯ, ЗБЕРЕЖЕННЯ, РОЗКВІТ» У РАМКАХ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ХАКАТОНУ З МЕДІАГРАМОТНОСТІ

26 липня 2023 року студентська команда Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України взяла участь у вебінарі «Мова – ідентифікація нації: винищення, відродження, збереження, розквіт» у рамках Всеукраїнського хакатону «Лабіринти медіаграмотності або Розв’язуємо вузлик інформаційної війни: історія, мова, культура, традиції від минулого до сьогодення».

Спікерка вебінаруОлена Семеног, докторка педагогічних наук, професорка, завідувачка кафедри української мови і літератури (Сумський державний педагогічний університет імені А. С. Макаренка). Олена Миколаївна – авторка досліджень із теорії і методики вищої професійної (філологічної) освіти, культури наукової мови і лінгвоперсонології, методики викладання української мови, української лінгводидактики.

На Всеукраїнському хакатоні студентську команду БІНПО представляють 16 здобувачів освітнього рівня магістра. У вебінарі також взяли участь науково-педагогічні працівники БІНПО: Вікторія Сидоренко, директорка БІНПО, докторка педагогічних наук, професорка; Андрій Геревенко, старший викладач кафедри методики професійної освіти та соціально-гуманітарних дисциплін.

Мета вебінару: поглиблення м’яких навичок молоді з інфомедійної грамотності, розвиток культури роботи з/над медіатекстом у межах неформальної освіти.

Вебінар розпочато із символічних слів Івана Пулюя, богослова і фізика, мовознавця і підприємця, суспільного діяча і електротехніка, вічного perpetuum mobile української національної ідеї у всіх царинах життя – від родини до науки та суспільного укладу, життя якого є неспинною боротьбою за українську правду: «Де правда, там мусить бути побіда».

Олена Миколаївна розглянула мову як маркер національної ідентичності, самобутності, що визначає відчуття належності людини до певної нації, як джерело духовного життя народу, визначальний чинник і головну ознаку ентносу, ідентичності української нації. За словами німецького філософа Мартіна Гайдеггера, саме мова – дім нашого буття.

Спікерка наголосила на тому, що в умовах війни посилилась роль мови як чинника національної консолідації, мірила розмежування на «свій-чужий». Українська мова набуває популярності в інтернет-просторі. Пожвавився інтерес іноземців до вивчення української мови. Безкоштовна онлайн-платформа для вивчення мов Duolingo повідомила, що найбільшим трендом 2022 року на її ресурсі став сплеск зацікавленості людей українською мовою. За даними платформи, після вторгнення Росії в Україну 24 лютого понад 1,3 мільйона людей у світі почали вивчати українську мову. За шість місяців після вторгнення кількість людей, які вивчають українську мову, зросла на 1651 % порівняно з минулим роком у Німеччині, на 1615 % – у Польщі та на 1515 % – у Чехії.

Під час вебінару розглянуто ключові поняття культуромовної особистості педагога у вимірах інфомедійної грамотності: медіатекст, хакатон, інфомедійна грамотність, лінгвоцид, медіагігієна, національна безпека, авторський продукт/ідіостиль, підручники з української мови. Деталізовано хронологію лінгвоциду української мови.

Студенти із великим задоволенням виконали вправи «Привітання, звертання, побажання команд», «Лист». Попрацювали над культурою мови і мовлення. Зокрема навчились правильно вживати сполуки: культура роботи над текстом/ з текстом, дружний/дружній, дружно/дружньо, добрий день/доброго дня тощо.

Команда БІНПО вдячна лінгводидакту Олені Миколаївні Семеног та організаторам за актуальний і корисний вебінар.

Тримаємо наш мовний форпост України.