У БІНПО ВІДБУЛАСЬ ОРГАНІЗАЦІЙНА СЕСІЯ ДЛЯ УЧАСНИКІВ IV ВСЕСВІТНЬОГО КОНКУРСУ «ВСЕСВІТНІ НАВИЧКИ ДРУКУ В ХМАРІ»

У БІНПО ВІДБУЛАСЬ ОРГАНІЗАЦІЙНА СЕСІЯ ДЛЯ УЧАСНИКІВ IV ВСЕСВІТНЬОГО КОНКУРСУ «ВСЕСВІТНІ НАВИЧКИ ДРУКУ В ХМАРІ»

23 лютого 2024 року у Білоцерківському інституті неперервної професійної освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України відбулась організаційна сесія для учасників від України в IV Всесвітньому конкурсі «Всесвітні навички друку в хмарі» (Worldwide PrintSkills Cloud).

БІНПО очолив організаційну роботу конкурсу відповідно до укладеної міжнародної угоди між інститутом та Sinapse Print Simulators, технологічною компанією з впровадження машинного навчання на світовому рівні та відповідно до меморандуму про співпрацю у формуванні людського капіталу, з Кластером поліграфічної індустрії, видавництв та цифрових технологій.

Перед молодими талантами в галузі друкарських технологій з м. Києва, м. Дніпро, м. Львів, м. Харків та м. Біла Церква з вітальними промовами виступили: організатор конкурсу пан Террі Мак, голова компанії Sinapse Print Simulators, співорганізатори від України: Вікторія Сидоренко, директорка БІНПО, докторка педагогічних наук, професорка,  Наталя Ісаєва, голова Кластеру поліграфічної індустрії, видавництв та цифрових технологій.

Олена Юденкова, доцентка кафедри методики професійної освіти та соціально-гуманітарних дисциплін БІНПО, кандидатка педагогічних наук, доцентка, представила результати роботи щодо реєстрації збірної команди учасників для участі в конкурсі, надала інструкції щодо проведення тренувань та інформаційної підтримки, привітала всіх, хто виявив інтерес приєднатися до конкурсу, де молоді учасники зможуть випробувати себе в ролі фахівців галузі та зрозуміти, які виклики стоять перед сучасною поліграфією.

Команду «Поліграфія Майбутнього України» для участі у Світовому конкурсі представлять: Борис Буркевич, Даніїл Грибенюк, Артем Гордієнко, Віталій Штаюра, Василь Клименко.

Учасникам конкурсу від закладів освіти: Українського державного хіміко-технологічного Університету, м. Дніпро (ректор – Костянтин Сухий), Комунального закладу професійної (професійно-технічної) освіти «Київський професійний коледж інформаційних технологій та поліграфії» (директорка – Алла Гончаренко), Державного навчального закладу «Ставропігійське ВПУ м. Львова» (директорка – Ірина Бурак), Державного навчального закладу «Харківський регіональний центр професійної освіти поліграфічних медіатехнологій та машинобудування» (директорка – Вікторія Пономарьова), Білоцерківський фаховий коледж сервісу та дизайну (Алла Степура) було презентовано технологічні особливості проведення змагань за компетентностями  «Офсетний друк» з використанням симуляторів друку через хмару.

Україну вперше на таких світових змаганнях буде представляти збірна команда із 5 молодих і талановитих здобувачів освіти у галузі поліграфії, віком до 25 років. Змагання будуть відбуватися протягом 3 турів. Переможці світового конкурсу друку отримають нагороду: оплачену поїздку на найпрестижнішу в світі виставку друку drupa2024, де відбудеться «живий» фінал. За умовами конкурсу команда-переможець отримає річну підписку на симулятор за своїм вибором (офсет чи флексо). Усі учасники команди-переможця будуть вказані на сайті конкурсу і отримають офіційні сертифікати про досягнення.

Звісно, для нашої збірної команди від України це перший досвід і велика відповідальність. Плекаємо надію, що в повоєнний період всі профтехи отримають змогу використовувати в процесі підготовки майбутніх поліграфістів технології машинного навчання. Симулятори друку Sinapse та їх хмарне навчальне середовище є економічно ефективним рішенням. Вони роблять навчання дійсно доступним, приємним та ефективним.

У межах конкурсу будуть використовуватися симулятори Sinapse Print для офсетного друку на аркушах (6-колірний друкарський верстат) та CI-flexo (8-колірний друк) для оцінки та порівняння знань у галузі технології друку та навичок виконання завдань друку. Хмарна версія симуляторів буде доступна для практики, аналізу технології друку та конкурсних турів. Змагання по всьому світу включатимуть завдання, схожі на ті, що використовувалися на нещодавніх змаганнях WorldSkills з друкарських технологій.

Учасники конкурсу можуть використовувати тренажери на будь-якій з десятка мов, а багатомовна система управління навчанням Sinapse дозволяє легко порівнювати результати всіх учасників та регулярно публікувати їх на всесвітньому веб-сайті конкурсу. На кожному етапі учасники конкурсу будуть виконувати друкарські завдання безпосередньо на тренажерах флексографської CI-друку чи офсетного друку та аркушах, відповідно до їх вибору при реєстрації на конкурс, в точній відповідності до вимог Job Ticket (документ, який передає інформацію між різними стадіями виробництва та забезпечує єдність та зрозумілість в процесі друку)  встановлених для якісного друку, які будуть визначені.

Щиро бажаємо перемоги команді «Поліграфія Майбутнього України»,  а колектив БІНПО буде сприяти всебічному залученню інвестицій у навчання та підвищення кваліфікації, що дозволить українцям та українкам залишатися на своїх робочих місцях або знаходити нові!