У БІНПО ВІДБУЛАСЯ ВІДКРИТА ЛЕКЦІЯ ДЛЯ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ЗП(ПТ)О

У БІНПО ВІДБУЛАСЯ ВІДКРИТА ЛЕКЦІЯ ДЛЯ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ЗП(ПТ)О

30 січня 2024 року у Білоцерківському інституті неперервної професійної освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України відбулася відкрита лекція на тему «Науково-методичний супровід професійного розвитку педагога П(ПТ)О в умовах воєнного стану» для педагогічних працівників ЗП(ПТ)О, які проходять курси підвищення кваліфікації.

Понад 100 викладачів професійно-теоретичної підготовки та майстрів виробничого навчання ЗП(ПТ)О Кіровоградської області взяли участь у відкритій лекції. До її проведення було залучено 6 спікерів: Вікторія Сидоренко, директорка БІНПО, докторка педагогічних наук, професорка; Володимир Кулішов, завідувач кафедри педагогіки, психології та менеджменту, кандидат педагогічних наук, доцент; Ганна Кравченко, завідувачка кафедри технологій навчання, охорони праці та дизайну, докторка педагогічних наук, професорка; Михайло Жук, завідувач кафедри методики професійної освіти та соціально-гуманітарних дисциплін, кандидат філософських наук, доцент; Марина Князєва, завідувачка навчального відділу; Оксана Оліферчук, завідувачка відділу сучасних технологій виробництва БІНПО.

В якості модератора відкритої лекції виступила Вікторія Сидоренко, директорка БІНПО, докторка педагогічних наук, професорка. На початку виступу вона охарактеризувала особливості освітнього процесу БІНПО в умовах воєнного стану, зміст курсів підвищення кваліфікації педагогічних працівників ЗП(ПТ)О у відповідності до багаторівневої системи науково-методичного супроводу професійного розвитку педагога ЗП(ПТ)О в умовах формальної, неформальної та інформальної освіти. Вікторія Вікторівна ознайомила присутніх із результатами науково-дослідної роботи Інституту на тему: «Трендвотчінг ринку праці в системі підготовки і підвищення кваліфікації фахівців в умовах повоєнного відновлення України», яка виконується науково-педагогічними працівниками БІНПО. Окрему увагу звернула на Єдину освітньо-цифрову екосистему, що створена в БІНПО і включає: LMS «Профосвіта»,хмарний сервіс Microsoft Teams платформи Office 365,Школу педагогічного коучингу та її цифровий двійник – Віртуальну школу педагогічного коучингу, Консалтинговий центр, онлайн-консультпункт «Новітні виробничі технології», інформаційно-аналітичний ресурс «Методична скарбничка», онлайн-центр психологічної підтримки«ReVita», онлайн-Академію цифрових технологій, цифрову бібліотеку БІНПО, цифрові навчальні курси, цифрові програмно-методичні комплекси, персональні вебресурси викладачів, власний сайт БІНПО, власний ютуб-канал,телеграм-канал,віртуальні рубрики на сайті БІНПО для неформальної освіти та професійного розвитку фахівців.

Відкриту лекцію продовжили завідувачі кафедр БІНПО: Володимир Кулішов (кафедра педагогіки, психології та менеджменту), Ганна Кравченко (кафедра технологій навчання, охорони праці та дизайну) та Михайло Жук (кафедра методики професійної освіти та соціально-гуманітарних дисциплін), які презентували систему навчальної, методичної, наукової та організаційної роботи кафедр, їх місії, візії, цінності та завдання.

Володимир Кулішов, завідувач кафедри педагогіки, психології та менеджменту, кандидат педагогічних наук, доцент, звернув увагу присутніх, що кафедра є випусковою, тобто здійснює підготовку здобувачів вищої освіти за спеціальностями 053 «Психологія», 011 «Освітні, педагогічні науки» та 073 «Менеджмент».

Ганна Кравченко, завідувачка кафедри технологій навчання, охорони праці та дизайну, докторка педагогічних наук, професорка, акцентувала увагу педагогічних працівників ЗП(ПТ)О на інноваційних технологіях навчання, з якими ознайомлюють слухачів на курсах викладачі кафедри, зокрема з технологією штучного інтелекту.

Михайло Жук, завідувач кафедри методики професійної освіти та соціально-гуманітарних дисциплін, кандидат філософських наук, доцент, вказав на основну мету курсів підвищення кваліфікації педагогічних працівників ЗП(ПТ)О, яка полягає у розвитку їхньої професійно-педагогічної компетентності, мотивації творчого підходу до педагогічної діяльності.

Завідувачка навчального відділу БІНПО Марина Князєва, у свою чергу, ознайомила слухачів із системою роботи відділу, його основними завданнями, а також навела статистичні показники провадження освітнього процесу різних категорій слухачів курсів підвищення кваліфікації.

Завершила відкриту лекцію завідувачка відділу сучасних технологій виробництва БІНПО Оксана Оліферчук, яка презентувала педагогічним працівникам ЗП(ПТ)О інформаційно-аналітичний ресурс «Методична скарбничка», на якому розміщено понад 600 методичних матеріалів передового педагогічного досвіду педагогічних працівників ЗП(ПТ)О за понад 120 робітничими професіями. Також Оксана Михайлівна запросила педагогів ЗП(ПТ)О долучитися до роботи Консалтингового центру «Новітні педагогічні і виробничі технології», у рамках діяльності якого здійснюється презентація результатів упровадження новітніх педагогічних та виробничих технологій у практику діяльності ЗП(ПТ)О, матеріалів педагогічного досвіду та кращих освітніх практик, а також сучасного обладнання, техніки, інструментів та технологій (за матеріалами спеціалізованих виставок).

Щиро дякуємо всім учасникам відкритої лекції за продуктивну роботу, взаєморозуміння та професійну взаємодію!