У БІНПО ВІДБУЛОСЬ ЗАСІДАННЯ ОНЛАЙН-СТУДІЇ «МАРАФОН БЕЗПЕКИ»

У БІНПО ВІДБУЛОСЬ ЗАСІДАННЯ ОНЛАЙН-СТУДІЇ «МАРАФОН БЕЗПЕКИ»

14 вересня 2023 року у Білоцерківському інституті неперервної професійної освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України відбулось планове засідання онлайн-студії «Марафон безпеки» з теми: «Безпека побуту. Оосновні аспекти домедичної першої допомоги».

Організатори марафону – науково-педагогічні працівники кафедри технологій навчання, охорони праці та дизайну.

На захід були запрошені науково-педагогічні працівники, студенти та ключові стейкголдери БІНПО.

Модераторка марафону – Оксана Маслова, в.о. завідувача кафедри технологій навчання, охорони праці та дизайну, кандидатка фізико-математичних наук, доцентка.

Вікторія Сидоренко, директорка БІНПО, докторка педагогічних наук, професорка кафедри педагогіки, психології та менеджменту, звернула увагу присутніх на заході на тому, що створення умов для безпечного освітнього середовища є надзвичайно актуальним напрямом для всіх освітян, особливо в умовах надзвичайних ситуацій. Визначення зрозумілого порядку дій у разі надзвичайної ситуації, готовність науково-педагогічних працівників реагувати відповідно до цього порядку є важливим фактором психологічної безпеки та комфорту як педагогічних працівників, так і здобувачів освіти.

Марафон мав цільове призначення: дослідження та розкриття особливостей джерел енергії у побуті, вивчення засобів захисту від електротравм, аналіз особливостей електротравм, вивчення аспектів надання першої допомоги, розгляд особливостей заземлення та занулення, а також вивчення впливу електроструму на фізичний стан людини.

Мета марафону: підготувати педагогічний колектив до ефективного управління ризиками, які можуть виникнути при використанні електроприладів у час нестабільної роботи енергопостачання, забезпечити безпеку приміщень, організувати евакуацію та першу допомогу при потребі.

Під час марафону учасники практично розглянули вимоги щодо організації безпечного робочого місця (правила експлуатації обладнання та інструментів, вентиляцію та електробезпеку); ознайомились із принципами охорони праці, включаючи ідентифікацію потенційних ризиків; отримали інструменти та методики для аналізу потенційних ризиків і загроз, що можуть виникнути під час переривання та аварій електроживлення, зокрема в їх робочому середовищі. Було наголошено на важливості розуміння процесів, які виникають у людини при потрапляння під напругу, та алгоритм дій при наданні першої допомоги.

Учасники марафону зазначили, що безпека праці та здоров’я на робочому місці є важливими аспектами життєдіяльності кожної людини. Для досягнення мети забезпечення безпеки на робочому місці треба враховувати всі вимоги щодо експлуатації електрообладнання та чітко знати алгоритм дій при виникнення аварійної ситуації.

Науково-педагогічні працівники БІНПО висловлюють щиру подяку кафедрі технологій навчання, охорони праці та дизайну за безпекові кейси та інформативну доповідь зі створення безпечного освітнього середовища. Навчальні практики та інсайти, які були представлені, допомогли значно поглибити розуміння питань безпеки при використанні електроспоживачів в умовах нестабільної роботи джерел електропостачання; розкрити нові можливості використання передових технологій у сфері охорони праці та безпеки життєдіяльності.