У наступному році не планується зменшення видатків на освіту, - Інна Совсун

У наступному році не планується зменшення видатків на освіту, - Інна Совсун

Перший заступник Міністра освіти і науки України відреагувала на інформацію про скорочення видатків на освіту у наступному році, яку поширили деякі ЗМІ. "У контексті дискусій останніх тижнів про скорочення бюджету на 2016 рік не можу стриматись, щоб не написати", - написала вона на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook."От що мене дратує - так це те, що дискусія в суспільстві точиться між якимись абсолютними крайнощами - між огульним популізмом і тотальним бажанням скоротити всі бюджетні видатки?

Що робити з освітою? Одні кажуть: "Має бути повністю платна вища освіта". Інші: "Ви що, треба утричі збільшити видатки, а то ні на що не вистачає".

Одні: "Вся вища освіта погана, треба все закрити". Інші: "у нас унікальна система вищої освіти, яку не можна міняти, щоб не зруйнувати".

Що одне, що інше твердження - вкрай далеке від реальності. І насправді усе значно складніше. І рішення мають бути десь посередині. Але в кінцевому варіанті надто часто політика (policy) твориться не посередині, а нарізається з уривків цих двох кардинальних підходів. То Верховна Рада голосує, щоб комусь чергові пільги надати (не забезпечивши це фінансово), то громадські експерти пропонують зрізати державне замовлення, то посеред року зменшується фінансування освіти через війну...

Я ніколи не втомлюсь повторювати, що на складні питання - мають бути складні відповіді. Не можна примітивізувати цю дискусію. Треба чесно казати, що держава може робити, а що не може. Треба розбиратись з тим, чому грошей не вистачає і як їх найкраще витрачати.

Треба перестати приймати і лобіювати популістські закони. Треба перестати вестись на кардинальні заходи економії як єдине спасіння. Треба навчитися вести складнішу дискусію. За межами формату Шустер-шоу.  Наразі на наступний рік на освіту не планується менше видатків ніж минулого року. Хоча значного зростання теж не варто очікувати", - зазначила Інна Совсун.