УЧАСТЬ БІНПО У Круглому столі «Обговорення результатів реалізації Проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України»

УЧАСТЬ БІНПО У Круглому столі «Обговорення результатів реалізації Проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України»

16 жовтня 2023 року науково-педагогічні працівники Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України взяли участь у круглому столі «Обговорення проміжних результатів реалізації проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України».

Участь у круглому столі взяли науково-педагогічні працівники БІНПО: професорки Юлія Герасименко, Ірина Кучеренко, Лідія Мамчур, Ганна Кравченко, доцентка Наталія Торба, доцент Олег Фурс, викладач Владислав Чертов, викладачка Оксана Надточій, здобувачі освіти за спеціальністю 073 Менеджмент, 011 Освітні, педагогічні науки та 053 Психологія.

Круглий стіл проводився в межах проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України», що реалізовує ГО «Міжнародна фундація розвитку» за сприяння проєкту USAID «Економічна підтримка України». Проєкт націлений на поступове відновлення ринку праці та надання населенню нових кар’єрних можливостей.

Організатори заходу:

  • Проєкт USAID «Економічна підтримка України»;

  • ГО «Міжнародна фундація розвитку».

Модераторка круглого столуАнастасія Барцицька, керівниця проєкту, директорка директорату з питань європейської інтеграції ГО «Міжнародна фундація розвитку», кандидатка юридичних наук.

Цілі заходу: обговорення проміжних результатів реалізації проєкту в регіонах, обмін досвідом і кращими практиками підвищення трудового потенціалу регіонів, встановлення взаємодії із зацікавленими сторонами для реалізації подальших планів підвищення інвестиційної привабливості регіонів.

Учасники проєкту: представники Проєкту USAID «Економічна підтримка України»; представники ГО «Міжнародна фундація розвитку»; представники закладів П(ПТ)О та вищої освіти; представники обласних державних адміністрацій України (Львівської, Рівненської); представники компаній України у сферах аграрних перевезень, будівництва, машинобудування, обслуговування та сільського господарства.

Із початком повномасштабного вторгнення Україна зазнала катастрофічних руйнувань усіх видів інфраструктури та виробничих об’єктів. Як наслідок, тисячі людей були вимушені мігрувати, залишилися без можливості працювати, утримувати себе та свої сім’ї, підтримувати економіку країни. У зв’язку із цим потрібно було приймати важливі рішення та змінювати звичні принципи підготовки кадрів аби якнайшвидше змінити ситуацію на краще та знизити рівень безробіття.

Проєкт має посилити та сприяти розвитку трудового потенціалу України шляхом впливу на такі етапи формування кадрів як:

  • навчання і перепідготовка для дорослих (включаючи вразливі групи населення та переміщених осіб);

  • підтримка бізнесу шляхом надання допомоги мікро-, малому та середньому бізнесу в опануванні нових навичок для своїх працівників;

  • підвищення кваліфікації викладачів закладів вищої освіти із метою вдосконалення освітніх програм і навчальних планів;

  • підвищення інвестиційної привабливості регіонів шляхом створення ефективних партнерств «освіта-бізнес».

Пріоритетними, але не обмежуючими, секторами економіки для проєкту є будівництво, машинобудування, виробництво, обслуговування та сільське господарство.

У межах проєкту планується:

  • онлайн та очне навчання населення України твердим та м’яким навичкам для сприяння професійного розвитку та працевлаштування;

  • онлайн-тренінги з підвищення кваліфікації для викладачів університетів-партнерів;

  • курси підвищення (пере)кваліфікації для співробітників компаній-партнерів;

  • підвищення кваліфікації представників обласних державних адміністрацій щодо підвищення інвестиційної привабливості регіону шляхом створення ефективних партнерств «освіта-бізнес».

Успішна реалізація проєкту створить фундамент для розвитку трудового потенціалу на різних рівнях.

Комбінація навчання освітян, працівників та представників обласних державних адміністрацій створить сприятливі умови для підвищення потенціалу інвестиційної привабливості регіону шляхом поєднання інтересів бізнесу та закладів професійної (професійно-технічної) освіти.

Із вітальними словами виступили: Кірстен Пфайффер, заступниця керівника Проєкту USAID «Економічна підтримка України», Анастасія Барцицька, керівниця проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України», Ірина Шумік, генеральна директорка директорату професійної освіти Міністерства освіти і науки України, Олег Паска, директор департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації, Ганна Балущак, керівник Львівського професійного коледжу готельно-туристичного та ресторанного сервісу, член Ради з питань розвитку професійної (професійно-технічної) освіти при Президентові України.

Круглий стіл був представлений різними доповідями: Сніжана Леу-Севериненко, провідна менеджерка з розвитку трудового потенціалу Проєкту USAID «Економічна підтримка України», виступила із доповіддю: «Передумови та плани реалізації проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України»; Наталія Рибак, експертка проєкту, виступила із доповіддю: «Результати за напрямом професійного навчання»; Людмила Василега, експертка проєкту, виступила із доповіддю: «Сучасні L&D тренди з розвитку персоналу та можливості для компаній у формуванні професійних навичок»; Петро Коржевський, директор Департаменту освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації, виступив із доповіддю: «Роль підвищення кваліфікації у розвитку трудового потенціалу регіонів»; Юрій Терещенко, виконавчий директор Федерації залізничників України, виступив із доповіддю: «Проблемні питання збереження та розвитку трудового потенціалу в компанії».

Колектив БІНПО щиро вдячний за дуже успішний та продуктивний обмін інформацією під час круглого столу. Організатори, компетентні спікери та активні учасники вклали значні зусилля в планування та виконання цього заходу, що призвело до його успішного проведення та створило позитивне враження.