УЧАСТЬ БІНПО В ОНЛАЙН ДИСКУСІЇ «СОЦІАЛЬНІ ПОСЛУГИ В ГРОМАДІ» У РАМКАХ ПРОЄКТУ DISABILITY RIGHTS INTERNATIONAL UKRAINE

УЧАСТЬ БІНПО В ОНЛАЙН ДИСКУСІЇ «СОЦІАЛЬНІ ПОСЛУГИ В ГРОМАДІ» У РАМКАХ ПРОЄКТУ DISABILITY RIGHTS INTERNATIONAL UKRAINE

10 лютого 2024 року науково-педагогічні працівники Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України взяли участь в онлайн дискусії «Соціальні послуги в громаді».

Дискусія відбулася в рамках проєкту Disability Rights International Ukraine за фінансової підтримки Посольства Великої Британії British Embassy Kyiv. Програма реалізується Crown Agents у партнерстві з International Alert і у співпраці з Crown Agents in Ukraine.

Участь у дискусії взяли науково-педагогічні працівники кафедри технологій навчання, охорони праці та дизайну БІНПО: професорка Ганна Кравченко, доцентка Галина Коссова-Сіліна, старша викладачка Анастасія Костина.

Модератор дискусіїГалина Курило, директорка DRI Ukraine, громадська діячка, експертка з прав людини, захисниця прав осіб з інвалідністю та жінок, соціальна працівниця. Модератор повідомила про мету та завдання проєкту Disability Rights International Ukraine, серед яких: посилення спроможності родин, які виховують дітей з інвалідністю; створення умов для отримання інклюзивної освіти; здійснення асистентського супроводу дітей в освітньому процесі; підтримане проживання тощо; дослідження барʼєрів для сімей, у яких є діти з інвалідністю, в Україні під час війни.

Під час дискусії виступила експертка Disability Rights International Маріса Браун, яка звернула увагу на розбіжності у сприйнятті успіху дітьми з інвалідністю та їхніми батьками. Вона зазначила, що на думку батьків, успіх їхніх дітей з інвалідністю, мати стабільну роботу та зайнятість. Натомість, найбільшим пріоритетом для молодих людей з інвалідністю стала можливість планування свого власного життя, мати можливість приймати власні рішення, робити помилки. Але робити це самостійно.

Експертами під час дискусії було проаналізовано проблеми в наданні соціальних послуг, з якими стикаються сім’ї з дітьми та молоддю з інвалідністю в різних регіонах України.

Під час виступу Галина Коссова-Сіліна, доцентка БІНПО, відзначила, що нове українське суспільство, яке формується вже зараз, має бути готовим до різноманіття. Адже суспільство, доступне і безпечне для кожного, – доступне і безпечне для всіх. І ми можемо робити його таким вже зараз, не чекаючи закінчення війни чи ідеальної ситуації. Головна проблема сьогодні ‑ відсутність адаптації середовища до людей, які відрізняються. Інвалідність, як вона визначена у Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю, не є ознакою людини. Вона формується на межі контакту людини та середовища.

Усі учасники визначили, що це перший етап роботи над змінами, які зроблять соціальні послуги на рівні громади доступнішими та якіснішими для дітей та молоді з інвалідністю.