УЧАСТЬ БІНПО В СЕМІНАРІ-ПРЕЗЕНТАЦІЇ АДАПТОВАНОГО ІНСТРУМЕНТАРІЮ «ІНТЕГРАЦІЯ ПСИХІЧНОГО ЗДОРОВ’Я ТА ПСИХОСОЦІАЛЬНОЇ ПІДТРИМКИ В МОЛОДІЖНІ ПРОГРАМИ»

УЧАСТЬ БІНПО В СЕМІНАРІ-ПРЕЗЕНТАЦІЇ АДАПТОВАНОГО ІНСТРУМЕНТАРІЮ «ІНТЕГРАЦІЯ ПСИХІЧНОГО ЗДОРОВ’Я ТА ПСИХОСОЦІАЛЬНОЇ ПІДТРИМКИ В МОЛОДІЖНІ ПРОГРАМИ»

25 вересня 2023 року науково-педагогічні працівники кафедри педагогіки, психології та менеджменту Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України взяли участь у семінарі-презентації адаптованого інструментарію «Інтеграція психічного здоров’я та психосоціальної підтримки в молодіжні програми».

Участь у семінарі взяли Юлія Герасименко, професорка кафедри, докторка економічних наук, доцентка, Олег Фурс, доцент кафедри, кандидат психологічних наук, Наталія Торба, доцентка кафедри, кандидатка психологічних наук, доцентка, Ілля Пахомов, старший викладач кафедри.

Модераторка семінаруТетяна Назаренко, консультантка проєкту USAID «Економічна підтримка України», експертка у сфері психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, голова громадської організації «Українська асоціація фахівців з подолання наслідків психотравмуючих подій».

Проблема ментального здоров’я людей є надзвичайно важливою для України, особливо у воєнний час. Семінар був присвячений презентації адаптованого інструментарію для впровадження молодіжних програм із психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, які інтегровані в міжгалузеві програми, орієнтовані на молодь (у тому числі освітні, з охорони здоров’я, ґендеру та ґендерно зумовленого насильства, розвитку трудового потенціалу та зайнятості серед молоді, запобігання насильству, миру і стабільності тощо).

Інструментарій, який презентувався, включав вказівки, засновані на передовій практиці впровадження молодіжних програм із психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, із рекомендаціями щодо адаптації проєктів програм до потреб громади та місцевого контексту.

На початку семінару Тетяна Назаренко надала присутнім визначення ключових термінів: «програми із психічного здоров’я та психосоціальної підтримки», «інтервенція» тощо. Також вона вказала на значення правильного використання цієї термінології в практиці.

Особливу увагу спікерка звернула на стратегічний підхід до програм із психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, а також на очікування від їх застосування для молоді. При цьому вона вказала на необхідність реалістичного погляду на можливості та обмеження даних програм.

Важливим принципом дієвості програм є дотримання принципів їх розробки: «те, що працює» та «що може спрацювати». Перший принцип передбачає необхідність застосування при виконанні програм доказово обґрунтованих методик, а другий – перспективних методик з меншим ступенем доказовості.

Важливим аспектом дієвості програм є відповідна кваліфікація персоналу, який їх буде виконувати. Тому Тетяна Назаренко надала рекомендації щодо навичок та компетенцій персоналу, необхідних для ефективної роботи у програмах.

Також вона охарактеризувала типові інтервенції при застосуванні програм із психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, їх результати, а також навела конкретні приклади типових інтервенцій для молоді, очікувані результати та індикатори успіху для кожної інтервенції. З метою ефективного оцінювання та аналізу заходів, передбачених програмами, спікерка запропонувала методики та інструменти для оцінювання їх потреб та результатів.

Семінар був не тільки цікавим, але й корисним для викладачів кафедри педагогіки, психології та менеджменту, які викладають курси, пов’язані зі збереженням ментального здоров’я молоді.

Щиро дякуємо організаторам та спікерам семінару за актуальний та практично цінний матеріал!