УЧАСТЬ УМО У КРУГЛОМУ СТОЛІ «ДУАЛЬНА ОСВІТА: КРАЩІ ПРАКТИКИ ТА ВИКЛИКИ ВПРОВАДЖЕННЯ»

УЧАСТЬ УМО У КРУГЛОМУ СТОЛІ «ДУАЛЬНА ОСВІТА: КРАЩІ ПРАКТИКИ ТА ВИКЛИКИ ВПРОВАДЖЕННЯ»

21 грудня 2023 року науково-педагогічні працівники ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України взяли участь в ITeachers Meet-Up: «Дуальна освіта: кращі практики та виклики впровадження». Подія пройшла у форматі круглого столу онлайн. Круглий стіл ініційовано компанією SoftServe Academy.

Спікерка круглого столу – Марія Рашкевич, керівник освітніх проєктів SoftServe.

Дискурс під час роботи круглого столу підтримували особливі гості, які є експертами у галузі освіти з впровадження дуальної форми здобуття вищої освіти та представниками SoftServe, а саме: Андрій Переймибіда, директор центру розвитку талантів, та Оля Доля, менеджерка по співпраці із закладами освіти у SoftServe; Віталій Носок та Олександра Лактіонова, експерти директорату фахової передвищої, вищої освіти в МОН України; Андрій Бутенко, голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти; Віктор Волошин, ректор ІТ СТЕП Університету; а також члени національної команди експертів з реформування вищої освіти (HERE team): Володимир Бахрушин, секретар НМР МОН, Юрій Рашкевич, член Національного Агентства Кваліфікацій.

Учасниками заходу від Університету менеджменту освіти були: професор Наталія Муранова, доцент Галина Бережна, завідувач кафедри педагогіки, адміністрування та спеціальної освіти Тетяна Волотовська, доцент Володимир Товстоган, доцент Наталія Зернова, доцент Оксана Ануфрієва, доцент Олена Юденкова, завідувач відділу якості освіти, ліцензування та акредитації Олена Безнос, доцент Віра Драгунова, професор Зінаїда Смутчак.

У форматі відкритої дискусії було обговорено актуальні питання впровадження дуальної освіти з детальним акцентом на застосуванні норм Положення про дуальну форму здобуття фахової передвищої та вищої освіти, що затверджене наказом Міністерства освіти і науки України від 13 квітня 2023 року № 426. Положення визначає особливості дуальної форми здобуття фахової передвищої і вищої освіти, що передбачає поєднання навчання в закладах освіти та в інших суб’єктів освітньої діяльності з навчанням на робочих місцях на підприємствах, в установах та організаціях для набуття певної кваліфікації. Особливої актуальності застосування дуальної форми здобуття освіти набуває в аспекті вирішення завдань швидкого повоєнного відновлення економіки України, задоволення попиту на висококваліфіковані кадри із затребуваними навичками, а також перспектив інтеграції України в ЄС. В Європейському Союзі дуальна освіта є одним із драйверів цифрової та «зеленої» трансформації. У положенні висвітлено питання функцій основних учасників дуальної форми здобуття освіти, особливостей планування освітнього процесу та його організації. Саме на це сфокусував увагу доповідач, Віталій Носок.

Разом з експертами у галузі освіти та представники SoftServe обговорили актуальні питання:

  • як дуальна освіта регулюється на законодавчому рівні та що можливо покращити;

  • як SoftServe співпрацює з університетами та які переваги від партнерства бізнесу із закладами освіти для обох сторін;

  • як впроваджувати дуальну освіту, з якими викликами можна стикнутися в процесі, та як їх долати.

Учасники події поділилися практичним досвідом та своїми думками щодо розвитку дуальної освіти, що сприятиме зміцненню партнерства між освітніми установами та бізнесом. Своїм досвідом і пропозиціями поділилися ректор НТУ «Дніпровська політехніка» Олександр Азюковський, деканка факультету інформаційних технологій НТУ «Дніпровська політехніка», голова галузевої експертної ради «Інформаційні технології» Національного агентства Ірина Удовик та інші фахівці.

У кінці зустрічі відбулася сесія «питання – відповіді», а саме спікери дали відповіді на усі запитання, які найбільше хвилювали представників закладів вищої освіти, зацікавлених у впровадженні дуальної форми освіти.

Висловлюємо щиру подяку організаторам події за можливість змістовно розібратися із практикою застосування дуальної форми здобуття вищої освіти.