Університет менеджменту освіти взяв участь у ІХ Міжнародній виставці «Інноватика в сучасній освіті – 2017» та провів круглий стіл  «Громада і опорна школа: співпраця задля забезпечення якості освіти»

Університет менеджменту освіти взяв участь у ІХ Міжнародній виставці «Інноватика в сучасній освіті – 2017» та провів круглий стіл «Громада і опорна школа: співпраця задля забезпечення якості освіти»

24–26 жовтня 2017 р. відповідно до плану роботи ДВНЗ «Університет менеджменту освіти» на 2017 рік (протокол ученої ради від 21.12.2016 р. № 13) та розпорядження по Університету від 07.09.2016 р. № 16-р, взяв активну участь у ІХ Міжнародній виставці «Інноватика в сучасній освіті – 2017», що відбулася в Київському палаці дітей та юнацтва з метою презентації інноваційних освітніх матеріалів і досвіду, обговорення освітніх проектів, конструктивного спілкування між виробниками сучасних технологій та їх безпосередніми користувачами, академічного обміну студентами, викладачами, обговорення аспектів упровадження сучасних технологій, методик безпосередньо в навчальний процес.

Організаційно-технічний супровід участі Університету у виставці здійснював відділ науково-методичного забезпечення та координації діяльності закладів ППО.

Насичена змістовна тематична програма виставки складалася з 62 науково-практичних конференцій, семінарів, презентацій, майстер-класів, дискусійних панелей, воркшопів, відкритих уроків за участю провідних науковців та фахівців Університету менеджменту освіти Національної академії педагогічних наук України, Міністерства освіти і науки України, Інституту модернізації змісту освіти МОН України, органів державної влади та управління, керівників та практичних працівників навчальних закладів, представників закордонних навчальних закладів і міжнародних освітніх агенцій, а також випускників, учнів, батьків та широкої громадськості.

Упродовж трьох днів роботи виставки абітурієнти та їхні батьки з великою цікавістю оглядали експозицію нашого Університету, зокрема, досить активно цікавилися напрямами підготовки, умовами навчання і міжнародними зв’язками закладу та тими сучасними освітніми проектами, які реалізує Університет менеджменту освіти.

Науково-педагогічні працівники Університету ініціювали та провели у рамках виставки «круглий стіл» за темою «Громада і опорна школа: співпраця задля забезпечення якості освіти», модераторами якого стали:Наталія Клокар, професор кафедри державної служби та менеджменту освіти Центрального інституту післядипломної педагогічної освіти, доктор педагогічних наук, Університету менеджменту освіти і Григорій Науменко, начальник відділу ППО ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» МОН України, кандидат філософських наук. У своїх вступних промовах вони зазначили, що заявлена тема є надзвичайно актуальною і викликає значний інтерес у всіх тих, кому небайдужа доля освіти сільських територій.

У свою чергу, Ірина Гайцук, начальник управління освіти, культури, сім’ї, молоді та спорту виконавчих органів Маразліївської сільської ради Одеської області та Вікторія Новостройна, заступник директора з навчально-виховної роботи Олексіївської загальноосвітньої школи І–ІІ ступенів – філії Широківського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітній навчальний заклад І–ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Маразліївської сільської ради Одеської області досить цікаво і ґрунтовно представили досвід управління освіти об’єднаних територіальних громад (ОТГ) і переконливо донесли до кожного учасника круглого столу найголовнішу думку: громада – це сила і разом ми – команда виконкому ОТГ і рада ОТГ, що здатні забезпечити кращу якість життя людей нашої території.

Крім того, Оксана Кравченко, начальник відділу освіти Білоцерківської районної державної адміністрації та Вячеслав Крутаков, директор Шкарівської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів – опорної школи Білоцерківського району Київської області змістовно і надзвичайно інформативно презентували досвід співпраці відділу освіти Білоцерківської РДА Київської області, Шкарівської ЗОШ І–ІІІ ступенів – опорної школи та сільської ради сіл Шкарівської сільської ради. Доповідачі змогли довести, що в умовах тісної взаємодії влади і громади цілком можливо створити сучасну опорну школу, яка здатна конкурувати з визнаними столичними закладами.

Учасники круглого столу також обговорили актуальні питання імплементації основних положень нового Закону України «Про освіту» в умовах децентралізації влади, зокрема – автономії і фінансової самостійності шкіл, форм підвищення кваліфікації педагогів відповідно нових вимог законодавства, організації роботи методичної служби в опорних школах, необхідності розробки Міністерством освіти і науки низки нормативних документів, які мають забезпечити правильне впровадження основних положень Закону в практику роботи опорних шкіл і відділів/управлінь освіти.

У заключному слові Наталія Клокар наголосила на тому, що саме децентралізація влади і створення ОТГ – це реальний шанс для розвитку освіти та забезпечення її якості. У цьому змогли переконатися усі учасники круглого столу.

За підсумками роботи виставки ДВНЗ «Університет менеджменту освіти» НАПН України нагороджено медаллю в номінації «Інновації в підготовці та перепідготовці педагогічних кадрів і їх адаптації до нових вимог Нової української школи» за методичні рекомендації «Організація освітнього процесу в закладах післядипломної педагогічної освіти з використанням електронних технологій навчання» Л. Л. Ляхоцької.