Уряд має з’ясувати обставини виборів до НАЗЯВО, - МОН

Уряд має з’ясувати обставини виборів до НАЗЯВО, - МОН

Колегія Міністерства освіти і науки України вважає за необхідне з’ясувати обставини виборів до Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти з боку парламенту та уряду. Про це йдеться у рішенні Колегії МОН щодо функціонування Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, у зв’язку з тим, що до складу агентства були обрані люди, які потрапили під дію Закону України "Про очищення влади".

Зокрема, під час свого виступу Лілія Гриневич підкреслила необхідність ліквідації джерел корупції, що існували в процесі ліцензування та акредитації, присвоєнні наукових ступенів, вчених звань. Вона зазначила, що вирішення цих питань є однією з основних функцій Національного агентства з питань забезпечення якості вищої освіти.

За словами голови Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти, під час виборів до Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти керівництво багатьох академічних спільнот виявилося неготовим до нових стандартів якості у системі освіти. Вона повідомила, що народні депутати готові внести законодавчі зміни та звернуться до Кабінету Міністрів України з ініціативою проведення кваліфікаційної перевірки обраних членів агентства. "Люди, які потрапили під дію Закону України "Про очищення влади", не можуть залишатися в системі освіти", - зазначила Гриневич.

В свою чергу, прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, який брав участь у засідання колегії, запевнив, що уряд готовий підтримати ініціативу народних депутатів. "Я прошу, щоб парламент вніс відповідну ініціативу, ми її підтримаємо, і я готовий втрутитись невідкладно у це питання", - зазначив Яценюк.

Виходячи з цього, члени колегії Міносвіти висловили переконання, що обрані члени агентства із забезпечення якості вищої освіти поки не можуть виконувати своїх повноважень. "Колегія МОН вважає, що претенденти на членство в Національному агентстві із забезпечення якості вищої освіти не можуть ухвалювати ніяких рішень, поки Верховна рада України та Кабінет Міністрів України не уточнять всі обставини виборів, етичних та професійних вимог до членів НАЗЯВО", - йдеться у рішенні колегії Міністерства освіти і науки України.