ВІДБУВСЯ ВЕБІНАР «ЛІДЕРСТВО І МЕНЕДЖМЕНТ В УМОВАХ ВІЙНИ» З ЕКСПЕРТКОЮ З АВСТРІЇ МІХАЕЛОЮ СБУРНІ У РАМКАХ УКРАЇНО-АВСТРІЙСЬКОГО ПРОЄКТА «ЛІДЕРСТВО І МЕНЕДЖМЕНТ В УМОВАХ ВІЙНИ»

ВІДБУВСЯ ВЕБІНАР «ЛІДЕРСТВО І МЕНЕДЖМЕНТ В УМОВАХ ВІЙНИ» З ЕКСПЕРТКОЮ З АВСТРІЇ МІХАЕЛОЮ СБУРНІ У РАМКАХ УКРАЇНО-АВСТРІЙСЬКОГО ПРОЄКТА «ЛІДЕРСТВО І МЕНЕДЖМЕНТ В УМОВАХ ВІЙНИ»

17 жовтня 2023 року відбувся вебінар зі спікеркою й експерткою з Австрії Міхаелою Сбурні (Michaela Sburni) за україно-австрійським проєктом «Лідерство і менеджмент в умовах війни» за організації та підтримки Аташе з питань освіти Посольства Австрійської Республіки в Україні, Уповноваженого з питань освіти Міністерства освіти, науки та досліджень Австрії Домініка Айзенманна (Dominik Eisenmann) та OeAD (Австрійської служби міжнародної співпраці в галузі освіти і досліджень).

У ньому взяли участь представники ДЗВО «Університет менеджменту освіти» – Наталія Муранова, проректор з науково-педагогічної, освітньої роботи та міжнародних зав’язків, Лариса Оліфіра, заступник директора Центрального інституту післядипломної освіти, завідувач кафедри професійної та вищої освіти ЦІПО Лариса Сергеєва та завідувач кафедри філософії і освіти дорослих Ольга Просіна.

Важливі питання, які були в центрі уваги, включали делегування та розподілення влади в організаціях, а також методи створення спільного способу мислення в команді для максимально ефективного об'єднання організацій в умовах кризових ситуацій.

Один з ключових аспектів вебінару полягав у тому, що наголошувалося, що традиційна модель керівника, заснована на дисциплінарній владі та вказівних повноваженнях, не відповідає новим викликам і стає неефективною в умовах сучасних кризових ситуацій. Замість цього, латеральне керівництво, що базується на довірі, взаємному розумінні та спільному способі мислення, набуває великого значення. Такий лідер спирається на власний авторитет, експертність та нетворкінг для зміцнення своєї неформальної влади.

Учасники вебінару разом з колегами з Одеської академії неперервної освіти, Вінницької академії безперервної освіти, Київського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних кадрів та Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти в рамках групової роботи мали можливість обговорити приклади латерального управління (лідерства) в організаціях, а також шанси та ризики, пов'язані із впровадженням латерального керівництва, делегуванням та розподіленням влади. Дискусія також охопила тему можливостей та необхідності залучення та емпаверменту в організаціях, а також ті передумови, які повинні бути виконані для успішного впровадження делегування влади.

Ми щиро вдячні організаторам вебінару, нашим австрійським партнерам і спікеру за практичний інструментарій та інноваційний досвід, які є надзвичайно важливими і актуальними для забезпечення життєстійкості та розвитку освітніх в умовах війни. Також, щиро дякуємо всім учасникам за їхнє довірче, цікаве та продуктивне спілкування!