19 травня, в Україні відзначають День вишиванки

19 травня, в Україні відзначають День вишиванки

19 травня, в Україні відзначають День вишиванки – свято, присвячене традиційному одягу нашої країни, яке українці зустрічають щороку. Ця подія є урочистою для кожної людини у нашій країні.

Уперше це свято відзначили у 2006 році, коли студентка Чернівецького національного університету запропонувала своїм одногрупникам прийти на заняття у вишитих сорочках. Ініціативу підтримали і викладачі, і студенти всього навчального закладу. Кілька років свято відзначалося тільки в стінах університету, а потім ця традиція поширилася і по інших містах України.

У мирний час в різних містах люди влаштовують флешмоби і ярмарки, змагання та концерти. Зараз, у воєнний час, кожен українець може вдягти вдома вишиванку і зустріти торжество в колі сім’ї.

Українська вишита сорочка - це не просто елемент гардеробу, а й потужний оберіг. З давніх-давен слов’яни використовували льон і конопляне полотно, червоні і чорні нитки. Також мало значення і те, для кого вишивається сорочка - для дівчинки, хлопчика, жінки або чоловіка, а може бути, для воїнів. Історики стверджують, що українці споконвіку вишивали такі сорочки, «зачаровуючи» їх на здоров’я, удачу або любов. У різних регіонах вишивки на сорочках мають свої особливості - кольори, орнамент і техніка виконання відрізняються, але сенс цього одягу завжди залишається одним і тим самим: він символізує наступність традицій і служить оберегом.

Вітаємо українців з сьогоднішнім святом, Днем вишиванки! Не забувайте про своє коріння, пам’ятайте про те, звідки всі ми родом. Національна пам’ять надзвичайно важлива, і тільки ми з вами можемо її зберегти та передати нащадкам.  

Українські традиції – одні з найкрасивіших у світі. І в наших з вами силах поширити їх, розповісти про них всьому світу. Одягайте свої вишиванки та нехай весь світ побачить, як прекрасна наша Україна та її символи! Історія Батьківщини – це наше майбутнє. Будемо любити його і захищати!

Саме зараз під час агресії рф проти України, ми повинні пам’ятати наскільки український народ – сильний, незалежний і має прекрасні традиції. Це надає нам впевненості у перемозі та сили для подолання всіх труднощів.

У День вишиванки хочемо побажати миру і злагоди в ваших родинах і серцях. Нехай ваш патріотизм допомагає захищати Україну та робити її цілісної, успішною. Пам’ятайте, що ми – Українці й зможемо все!