ОРГАНІЗАЦІЯ ЕЛЕКТРОННОГО ДОКУМЕНТООБІГУ В ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ ТА ОРГАНАХ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ

ОРГАНІЗАЦІЯ ЕЛЕКТРОННОГО ДОКУМЕНТООБІГУ В ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ ТА ОРГАНАХ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ

26 травня 2022 року на базі ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України відбувся ІV Науково-практичний семінару із міжнародною участю «Організація електронного документообігу в закладах освіти та органах державної влади». Захід проведено на підтримку акції «Переможні обрії освіти», відкритого освітнього марафону «Навчання і розвиток в умовах війни. Разом до перемоги!» та з нагоди святкування четвертого Міжнародного тижня архівів (06–12 червня).

Організатори заходу: Державний заклад вищої освіти «Університет менеджменту освіти» НАПН України, Центральний державний електронний архів України, Український науково-дослідний інститут архівної справи та документознавства, Литовський державний новий архів, відділ наукової роботи ДЗВО «Університет менеджменту освіти», кафедра професійної і вищої освіти ЦІПО ДЗВО «Університет менеджменту освіти», Громадська спілка «Всеукраїнська академія інноваційного розвитку освіти», ВГО «Спілка архівістів України».

Захід викликав неабиякий інтерес цільової аудиторії – кількість зареєстрованих учасників сягнуло 338 осіб з усіх регіонів України та інших країн світу, 150 підключень до заходу. Кількість переглядів за чотири дні на каналі YouTube ДЗВО «Університет менеджменту освіти» сягнула майже 500:
https://www.youtube.com/channel/UCvvxuIWlbzpWtE1pFjPoVcA/videos

Привітав учасників науково-практичного семінару ректор ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України, члена-кореспондента Академії наук вищої освіти України, очільник Громадської спілки «Всеукраїнська академія інноваційного розвитку освіти», доктор філософії, професор кафедри філософії і освіти дорослих Микола Кириченко.

З вітальним словом виступив, також і проректор з наукової роботи та цифровізації, доктор педагогічних наук, професор, члена-кореспондента НАПН України Олег Спірін.

Привітав учасників науково-практичного семінару директор Українського науково-дослідного інституту архівної справи та документознавства, очільник ВГО «Спілка архівістів України», старший науковий співробітник, кандидат історичних наук Олександр Гаранін.

Цільова аудиторія семінару –працівники наукових установ і закладів освіти, керівники установ, працівники загальних відділів (діловоди), архівних структурних підрозділів і структурних підрозділів з інформаційних технологій, які упроваджують електронний документообіг, використовують його у діловодстві, освітньому процесі та науковій роботі.

Ключовими були доповіді:

«Законодавче та нормативно-правове забезпечення організації електронного діловодства та архівного зберігання електронних документів»,доповідач – директор Центрального державного електронного архіву України, кандидат історичних наук Юрій Ковтанюк.

«Цифрова інформація та її зберігання», доповідач – директорка Литовського державного нового архіву, (Lithuanian State Modern Archives) Контрімавічієне Дануте (Danutė Kontrimavičienė).

«Нормативно-методичні розробки з питань організації діловодства та архівної справи як результат наукової діяльності УНДІАСД», доповідач – заступник директора Українського науково-дослідного інституту архівної справи та документознавства, кандидат історичних наук Віта Бойко.

«Цифрові засоби збереження документів під час війни», доповідач – завідувачка відділу наукової роботи ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України, кандидат історичних наук, доцент кафедри професійної і вищої освіти ЦІПО Інна Отамась.

Цілі семінару:

  • Проаналізувати сучасний стан і перспективи законодавчого й нормативно-правового регулювання роботи з електронними документами, їх підготовка до передавання на архівне зберігання, застосування в діяльності установ документів в електронній формі, їх юридична сила.
  • Обговорити стан і перспективи впровадження систем електронного документообігу в закладах освіти, використання системи електронної взаємодії органів виконавчої влади, централізованого зберігання та руху електронних документів.
  • Ознайомитися з форматами даних електронних документів та кваліфікованих електронних підписів, печаток; перспективами застосування міжнародних стандартів в процесі організації діловодства й архівної справи закладами освіти та державними установами.

Запис ІV Науково-практичний семінару із міжнародною участю «Організація електронного документообігу в закладах освіти та органах державної влади» доступний на ютуб-каналі УМО за посиланнями:

Частина 1 «Організація електронного документообігу в закладах освіти та органах державної влади»,
https://www.youtube.com/watch?v=ryDlnIdzWl4

Частина 2 «Організація електронного документообігу в закладах освіти та органах державної влади»,
https://www.youtube.com/watch?v=8X1FBAZGfyQ

Презентації:

Дануте Контримавичене: "Цифрова інформація та її зберіганн"

Бойко Віта: "Нормативно-методичні розробки з питань організації діловодства та архівної справи як результат наукової діяльності УНДІАСД"

Ковтанюк Ю. С.: "Законодавче та нормативно-правове забезпечення організації електронного діловодства та архівного зберігання електронних документів"

Отамась Інна: "Цифрові засоби збереження документів під час війни"