НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕРАСМУС+ ОФІС В УКРАЇНІ ПРОВІВ ОНЛАЙН ВЕБІНАР «ВИНЯТКОВІ ЗАХОДИ ЩОДО ІНТЕГРАЦІЇ ОСВІТЯН УКРАЇНИ ЗА ПРОЄКТАМИ З МОБІЛЬНОСТІ У ВИЩІЙ ОСВІТІ В ЄВРОПІ ЗА ПРОГРАМОЮ ЕРАСМУС+ НА ПЕРІОД ВІЙНИ В УКРАЇНІ»

НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕРАСМУС+ ОФІС В УКРАЇНІ ПРОВІВ ОНЛАЙН ВЕБІНАР «ВИНЯТКОВІ ЗАХОДИ ЩОДО ІНТЕГРАЦІЇ ОСВІТЯН УКРАЇНИ ЗА ПРОЄКТАМИ З МОБІЛЬНОСТІ У ВИЩІЙ ОСВІТІ В ЄВРОПІ ЗА ПРОГРАМОЮ ЕРАСМУС+ НА ПЕРІОД ВІЙНИ В УКРАЇНІ»

17 травня 2022 рокуНаціональний Еразмус+ офіс в Україні провів вебінар «Виняткові заходи щодо інтеграції освітян України за проєктами з мобільності у вищій освіті в Європі за Програмою Еразмус+ на період війни в Україні».

У заході взяло участь майже 300 учасників: інституційні координатори Еразмус+, керівники закладів та працівники, відповідальні за міжнародну співпрацю закладів вищої освіти України.

До вебінару долучилися також науково-педагогічні працівники ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України на чолі з проректором з навчально-наукової, освітньої роботи та міжнародних зв’язків Наталією Мурановою тадиректором Центру міжнародного співробітництва та освіти Світланою Грицай.

Світлана Шитіков, координаторка проєкту разом із членами національної команди проєкту Ерасмус+ в Україні представила презентацію про створення умов для підтримки освітян України в період війни в межах затверджених Директив E+/NA/DIR/2022/017, E+/NA/DIR/2022/019 та E+/NA/DIR/2022/021.

Світлана Шитікова також проінформувала учасників вебінару щодо здійснення виняткових заходів за проєктами напряму КА1 - Міжнародна мобільність у сфері вищої освіти, спрямованих на сприяння інтеграції представників із України до освітнього процесу в європейських університетах. Для України європейська інтеграція – це входження в єдину сім’ю європейських народів, звернення до європейських культурних і політичних традицій. Інтеграційний процес полягає у впровадженні європейських норм і стандартів в освіті і науці, розширенні власних культурних і наукових досягнень в Європейському Союзі.

Іванна Атаманчук, менеджер Національного Ерасмус+ офісу в Україні розповіла про комплекс заходів, які допоможуть забезпечити повну фінансову підтримку здобувачів вищої освіти, науковців, навчально-педагогічних працівників. Учасники програми матимуть можливість користуватися платформами для прямого обміну з університетами та університетськими асоціаціями по всій Європі. Ці заходи передбачають заохочення та пришвидшення подачі заявок на отримання прав на академічну мобільність для українських учасників у межах внутрішньєвропейських та міжнародних контрактів про співробітництво.

Лорета Паулаускаіте (Loreta Paulauskaite), директорка Національного агентства Ерасмус+ в Іспанії виступила з презентацією «Erasmus+ Programme Extraordinary Measures Implementation», де окреслила історію та діяльність програми академічної мобільності в Іспанії. Вона, як представник Національного агентства готова надавати консультації по спрощеній процедурі подачі заяв на навчання та роботу для громадян України. Дані кроки спрямовані на зміцнення підтримки України в період воєнного стану та продовженню міцних стосунків між Іспанією та Україною.

Хуан Карлос Гарсія Галіндо (Juan Carlos Garcia Galindo), завідувач кафедри хімічної технології, професор та координатор програми Ерасмус+ в університеті Кадіс (Іспанія) у своїй доповіді «Some ideas for Erasmus mobility in times of trouble»поділився досвідом під час проходження академічної мобільності за програмою Ерасмус+ в Київському національному університету імені Тараса Шевченка та надав відповідні рекомендації щодо актуальних підходів та інструментів оцінювання й удосконалення якості освіти; індикаторів для оцінювання якості університетської діяльності.

Могутні інтеграційні процеси, все сильніше захоплюють усі сфери суспільного життя, вимагають адекватних відповідей від вищої освіти, посилення організації підготовки сучасного фахівця, відповідного всім вимогам міжнародного співтовариства. Особливо важливим є виконання сумісних культурних, наукових і освітніх проєктів, залучення українських учених, фахівців, здобувачів вищої освіти до загальноєвропейських інноваційних програм і досліджень, навіть тоді, коли в Україні йде війна.