НАУКОВА БІБЛІОТЕКА БІНПО ПІДГОТУВАЛА ВІРТУАЛЬНУ КНИЖКОВУ ПОЛИЦЮ ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ  ЗАПОБІГАННЯ ЕКСПЛУАТАЦІЇ ДОВКІЛЛЯ  ПІД ЧАС ВІЙНИ ТА ЗБРОЙНИХ КОНФЛІКТІВ

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА БІНПО ПІДГОТУВАЛА ВІРТУАЛЬНУ КНИЖКОВУ ПОЛИЦЮ ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ ЗАПОБІГАННЯ ЕКСПЛУАТАЦІЇ ДОВКІЛЛЯ ПІД ЧАС ВІЙНИ ТА ЗБРОЙНИХ КОНФЛІКТІВ

06 листопада 2023 року світова спільнота відзначає Міжнародний день запобігання експлуатації довкілля під час війни та збройних конфліктів (International Day for Preventing the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict), встановлений резолюцією A/RES/56/4 Генеральної Асамблеї ООН 5 листопада 2001 року.

Приймаючи це рішення, Генеральна Асамблея ООН враховувала, що шкода, заподіяна навколишньому середовищу під час збройних конфліктів, призводить до погіршення стану природних ресурсів на тривалий період, часто виходить за межі національних територій та стосується не лише однієї держави і не тільки нинішнього покоління.

Повномасштабне вторгнення РФ в Україну завдало й продовжує завдавати величезної шкоди довкіллю. Внаслідок бойових дій відбувається порушення екосистем, діяльність природоохоронних територій, руйнування екологічно небезпечних промислових об’єктів, погіршення санітарно-гігієнічних показників питної води, існують значні загрози через пошкодження ядерних та радіаційно небезпечних об’єктів. Постраждали й об’єкти інженерної інфраструктури, які сприяють збереженню довкілля. Наразі неможливо повністю передбачити екологічні наслідки війни, проте точно зрозуміло: чим довше вона триватиме, тим більше завдасть шкоди навколишньому середовищу, і знадобиться не одне десятиліття для його відновлення. Збереження довкілля – один із найважливіших викликів для України за нинішніх часів, тому уряд, громадськість та наші країни-партнери об’єднують зусилля заради його порятунку.

До Міжнародного дня запобігання експлуатації довкілля під час війни та збройних конфліктів наукова бібліотека БІНПО підготувала віртуальну книжкову полицю «Довкілля – мовчазна жертва війни» (режим доступу: http://surl.li/mvwsf), на якій представлені посилання на вітчизняні та зарубіжні вебресурси.

Захист та відновлення біорізноманіття – єдиний спосіб зберегти якість життя, щоби забезпечити добробут та економічне процвітання нинішніх та майбутніх поколінь у здоровому довкіллі.