НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНІ ПРАЦІВНИКИ ТА ЗДОБУВАЧІ ВИЩОЇ ОСВІТИ ННІМП ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У РОБОТІ KONGRES WSPÓŁPRACY TRANSGRANICZNEJ

НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНІ ПРАЦІВНИКИ ТА ЗДОБУВАЧІ ВИЩОЇ ОСВІТИ ННІМП ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У РОБОТІ KONGRES WSPÓŁPRACY TRANSGRANICZNEJ

З 09 по 11 жовтня 2023 року у м. Люблін (Республіка Польща) відбувся Kongres Współpracy Transgranicznej. Конгрес було організовано у змішаному форматі.

09 та 10 жовтня 2023 року до роботи у Конгресі долучилася професор кафедри публічного управління і проєктного менеджменту Навчально-науковий інститут менеджменту та психології ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України кандидат педагогічних наук, доцент Оксана Дубініна та здобувач вищої освіти рівня доктор філософії Андрій Боровик. Під час роботи Конгресу піднімалися питання міграції, які є актуальними в умовах геополітичних змін суспільства та війни на Україні. Представлено практики міст щодо реалізації проєктів спрямованих на розвиток молодого покоління, зокрема наймолодший міський голова України, волонтер, громадський діяч, політолог за освітою Олег Вольський (м. Жовква), який наголосив на збережені архітектурних пам’яток й культурної спадщини українського народу на розвитку освіти та співпраці між Європейськими містами.

Під час конгресу на панельних дискусіях та дебатах обговорювалися питання з реалізації проєктів, які скеровані на розвиток молодого покоління у містах, на проєктну діяльність місцевих громад щодо підтримки молодь й реалізації їхніх потреб та прагнень. У роботі Kongres Współpracy Transgranicznej взяли участь експерти з таких країн як Бельгія, Хорватія, Чехія, Грузія, Молдова, Норвегія, Україна та Велика Британія.

Також, на панельних дискусіях та під час навчальних візитів було обговорено питання щодо проблем та перспектив проведення місцевої політики, яка скерована на роботу з молоддю, про співпрацю освіти та бізнесу, про залучення молоді до ринку праці у відповідності до вимог сьогодення.

Особливо гостро піднімалися питання щодо війни на Україні та довгострокових її наслідків. У відповідності до цього учасниками конгресу було обговорено питання міграції молодого покоління та її ролі у міжкультурній інтеграції.

Важливим елементом програми Конгресу стали навчальні візити до молодіжних Хабів де молодь міста представляла свої проєкти й ділилася досвідом їх реалізації. Також, було організовано роботу ярмарку грантів під час якої учасників ознайомлено з актуальними конкурсами на отримання грантів від Фонду Розвитку Системи Освіти та Міжнародного Вишеградського Фонду, а також програмою Interreg NEXT Poland-Ukraine Program 2021-2027.