ПРОГРАМА «ЗАПРОШЕНИЙ ПРОФЕСОР»: ЗМІЦНЕННЯ АКАДЕМІЧНОГО ОБМІНУ ТА НАУКОВОЇ СПІВПРАЦІ МІЖ ДЗВО «УМО» ТА УНІВЕРСИТЕТОМ ІМЕНІ МАРІЇ ГЖЕГОЖЕВСЬКОЇ В ВАРШАВІ

ПРОГРАМА «ЗАПРОШЕНИЙ ПРОФЕСОР»: ЗМІЦНЕННЯ АКАДЕМІЧНОГО ОБМІНУ ТА НАУКОВОЇ СПІВПРАЦІ МІЖ ДЗВО «УМО» ТА УНІВЕРСИТЕТОМ ІМЕНІ МАРІЇ ГЖЕГОЖЕВСЬКОЇ В ВАРШАВІ

Програма «Запрошений професор», яка була розпочата у 2023 році успішно продовжує реалізовуватися в 2024 році в межах Угоди про співпрацю між ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України та Університетом ім. Марії Гжегожевської в Варшаві (Республіка Польща). Ця програма створена для науково-педагогічних працівників Навчально-наукового інституту менеджменту та психології з метою зближення наукової університетської спільноти з України та Польщі, обміну досвідом та стимулювання наукових досліджень у розробці новаторських ідей для довгострокового партнерства.

На запрошення Університету імені Марії Гжегожевської в Варшаві/Академії спеціальної педагогіки, професор кафедри економіки, підприємництва та менеджменту ННІМП Зінаїда Смутчак, доктор економічних наук, професорв період з 01.12.2023 р. по 26.01.2024 р. проводила лекційні та практичні заняття в форматі он-лайн із застосуванням платформи Teams англійською мовою у кількості 60 годин з таких навчальних дисциплін:

  • Demographic Factors of Social Changes in Society (Демографічні чинники соціальних змін в суспільстві);

  • Managing Educational Facilities (Управління освітніми закладами);

  • Migrations Issues (Міграційні питання);

  • SocialWork in International Contexts (Соціальна робота в міжнародному контексті).

Для польських здобувачів вищої освіти були підготовлені курси лекцій про вивчення, моніторинг та прогноз демографічних чинників, які впливають на соціальні зміни в суспільстві; визначення демографічних та міграційних загроз і порогових величин (індикаторів); аналіз статистичних даних, що ґрунтуються на вивченні Європейського та міжнародного досвіду про необхідність формування прозорої демографічної та міграційної політики на основі суспільного діалогу як підґрунтя ефективних позитивних змін в суспільстві.

Велику зацікавленість та жваві дискусії у здобувачів з дисципліна «Міграційні питання» викликали актуальні на сьогодні питання міжнародної трудової міграції та вимушеної міграції з України, спричиненої військовою агресією росії; а також проблема нелегальної міграції, яка на сьогодні становить серйозну гуманітарну, економічну та міграційну проблему, та торгівля людьми, що є однією з найжорстокіших форм порушення основних прав і свобод людини. Незалежно від виду експлуатаційної мети, торгівля людьми має тяжкі, а часом фатальні наслідки для постраждалих осіб.

Здобувачі вищої освіти долучались до обговорень, розв’язання кейсів, вирішення проблемних ситуацій тощо в межах дисципліни «Управління освітніми закладами», також здобувачами була опрацьована практична модель типології управлінських стилів, оскільки для процвітання будь-якої організації, її результативної роботи важлива комбінація чотирьох основних функцій.

З великою увагою було прослухано лекції Зінаїди Смутчак з дисципліни «Соціальна робота в міжнародному контексті», метою яких є підготовка кваліфікованих, конкурентоспроможних фахівців у галузі соціальної роботи, здатних аналізувати соціально-економічний стан різних груп населення, механізми реалізації соціальної політики; проводити оцінку потреб, соціальний супровід та розв’язувати інші завдання професійної діяльності; планувати, розробляти й реалізовувати програми і проєкти соціального спрямування на міжнародному рівні. 

Здобувачі вищої освіти успішно виконали завдання і презентували їх на заліку та отримали високі бали.

Професор Зінаїда Смутчак, як учасниця програми «Запрошений професор» отримала чудову можливість розширити свої наукові контакти та встановити нові зв’язки, поглибити знання про місцеву культуру, мову та традиції, що допомагає взаєморозумінню та теплій атмосфері співпраці з закордонними колегами.

Програма «Запрошений професор» є ключовим механізмом для сприяння академічній мобільності та обміну науково-педагогічних працівників, здобувачів вищої освіти між ДЗВО «Університет менеджменту освіти» та Університетом імені Марії Гжегожевської в Варшаві.

Ця ініціатива відкриє нові можливості для науковців активно співпрацювати та проводити спільну наукову дослідницьку діяльність, реалізовувати спільні проєкти, які будуть сприяти їхньому професійному розвитку та підвищенню конкурентоспроможності на міжнародній арені.