У БІНПО ВІДБУЛАСЯ ВІДКРИТА ПУБЛІЧНА ЛЕКЦІЯ НА ТЕМУ: «ФЕЙКОВІ НОВИНИ ЯК ІНСТРУМЕНТ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ВІЙНИ: ТЕХНОЛОГІЇ ТА ПРИНЦИПИ ЇХ СПРОСТУВАННЯ»

У БІНПО ВІДБУЛАСЯ ВІДКРИТА ПУБЛІЧНА ЛЕКЦІЯ НА ТЕМУ: «ФЕЙКОВІ НОВИНИ ЯК ІНСТРУМЕНТ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ВІЙНИ: ТЕХНОЛОГІЇ ТА ПРИНЦИПИ ЇХ СПРОСТУВАННЯ»

08 квітня 2022 року у Білоцерківському інституті неперервної професійної освіти ДЗВО «УМО» НАПН України відбулася відкрита публічна лекція на тему: «Фейкові новини як інструмент інформаційної війни: технології та принципи їх спростування» у рамках постійно діючого консультаційного пункту «Відкриті публічні лекції для педагогів, батьків, дітей».

Публічну лекцію розпочато композицією «Настане день» (авторів композиції «Доброго вечора, ми з України!», музикантів Артема Ткаченка та Максима Мокренка), у якій показано кадри пейзажів мирної держави до початку воєнних дій та після перемоги нашої держави.

Зроблено огляд історичного годинника опору України.

Вікторія Сидоренко, директорка БІНПО, докторка педагогічних наук, професорка, привітала усіх учасників та анонсувала короткий огляд попередньої роботи консультаційного пункту за модерації потужного професорсько-викладацького складу Інституту.

До відкритих публічних лекцій долучилися науково-педагогічні працівники БІНПО, здобувачі вищої освіти, замовники освітніх послуг, педагоги професійної освіти із Дніпропетровської, Київської, Сумської, Черкаської, Житомирської, Миколаївської, Вінницької, Закарпатської, Одеської, Івано-Франківської, Полтавської та інших областей, м. Києва. Було 92 точки підключення.

Модераторами публічних лекцій виступили:

  • Володимир Кулішов, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри методики професійної освіти та соціально-гуманітарних дисциплін БІНПО,
  • Оксана Петрушак, завідувачка відділу сучасних технологій виробництва, викладачка кафедри методики професійної освіти та соціально-гуманітарних дисциплін БІНПО.

Володимир Кулішов схарактеризував типові компоненти гібридної війни, порушив питання питання інформаційної безпеки як складника національної безпеки. Модератор наголосив на важливості нормативних документів щодо інформаційної безпеки в Україні. Володимир Сергійович зробив огляд роботи державних служб захисту інформації, зокрема Центру протидії дезінформації при РНБО України та Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформаційної політики України.

Оксана Михайлівна ознайомила учасників заходу зі статистичними даними опитування щодо обізнаності існування фейків та схильності українців до критичного мислення. Зауважила важливість опанування інструментами розпізнавання правдивої інформації. Модераторка зробила огляд безкоштовних курсів з інформаційної гігієни та відеоуроків для ознайомлення здобувачів освіти із фактчекінгом та опановування ними навичок критичного мислення. Окрема увага була зосереджена на практичних порадах розпізнавання фейкової інформації.

Запис заходу доступний для перегляду на ютуб-каналі БІНПО за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=ItcigWzD5YI.

Дякуємо усім, хто долучився до роботи консультаційного пункту!