У БІНПО ВІДБУЛАСЯ ВСЕУКРАЇНСЬКА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА ІНТЕРНЕТ-КОНФЕРЕНЦІЯ «АКТУАЛЬНІ ПІДХОДИ ДО ОХОРОНИ ПРАЦІ В ПРОФЕСІЙНІЙ ОСВІТІ. КОНЦЕПЦІЯ «БЕЗПЕКИ 360 ГРАДУСІВ»

У БІНПО ВІДБУЛАСЯ ВСЕУКРАЇНСЬКА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА ІНТЕРНЕТ-КОНФЕРЕНЦІЯ «АКТУАЛЬНІ ПІДХОДИ ДО ОХОРОНИ ПРАЦІ В ПРОФЕСІЙНІЙ ОСВІТІ. КОНЦЕПЦІЯ «БЕЗПЕКИ 360 ГРАДУСІВ»

24 жовтня 2024 року у Білоцерківському інституті неперервної професійної освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України відбулася Всеукраїнська науково-практична інтернет-конференція «Актуальні підходи до охорони праці в професійній освіті. Концепція «безпеки 360 градусів» у рамках ХVІ Міжнародної виставки «Інноватика в сучасній освіті».

Організатор заходу: кафедра технологій навчання, охорони праці та дизайну Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти.

Захід зібрав понад 180 учасників із 13 областей України, зокрема Київської, Херсонської, Дніпропетровської, Чернігівської, Луганської, Донецької, Сумської, Черкаської, Рівненської, Миколаївської, Одеської, Вінницької, Харківської областей. Серед них: педагоги закладів професійної (професійно-технічної) освіти; керівники та методисти навчально-методичних центрів професійно-технічної освіти; представники закладів фахової передвищої та вищої освіти; здобувачі вищої освіти; випускники БІНПО; роботодавці.

Модераторами науково-практичної інтернет-конференції виступили Галина Коссова-Сіліна, завідувачка кафедри технологій навчання, охорони праці та дизайну БІНПО, кандидатка педагогічних наук та Світлана Швидка, доцентка кафедри, кандидатка фізико-математичних наук.

Мета конференції: обмін досвідом і обговорення в середовищі науковців, педагогів та фахівців-практиків у галузі охорони праці питань безпеки праці і збереження здоров’я учасників освітнього процесу, зокрема: сучасні підходи до охорони праці та безпеки освітнього процесу в закладі професійної (професійно-технічної) освіти; реалізація  принципів та вимог Концепції «Безпека 360» у процесі розбудови безпечного освітнього середовища; використання сучасних цифрових інструментів з охорони праці в ЗП(ПТ)О; актуальні виклики кібербезпеки та цифрової гігієни; організація навчання з питань охорони праці в ЗП(ПТ)О; зміни у законодавстві з охорони праці.

Роботу Усеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції розпочала Вікторія Сидоренко, директорка БІНПО, докторка педагогічних наук, професорка, яка наголосила, що в реаліях сьогодення змістовний концепт поняття безпеки, віддзеркалений у назві конференції, є актуальним, всеохоплюючим, потребує конкретних шляхів реалізації в освітній діяльності ЗП(ПТ)О.

Із науковими доповідями під час конференції виступили спікери: Лідія Горошкова, докторка економічних наук, професорка, професорка кафедри екології Національного університету «Києво-Могилянська академія», із науковою доповіддю: «Охорона праці: від стародавніх часів до сьогодення»; Олена Шароватова, кандидатка педагогічних наук, доцентка, доцентка кафедри охорони праці та екологічної безпеки Національного університету цивільного захисту України (м. Харків), із науковою доповіддю: «Особливості організації освітнього процесу в умовах воєнного стану: досвід навчання майбутніх фахівців з охорони праці»; Наталія Гусениця, психологіня центру професійного розвитку педагогічних працівників Сумської міської ради, фахівець MHPSS, із науковою доповіддю: «Підтримка ментального здоров’я учасників освітнього процесу в умовах воєнного часу»; Олена Діденко, методистка НМЦ ПТО у Харківській області, із науковою доповіддю: «Створення безпечного освітнього середовища ЗП(ПТ)О в умовах воєнного часу: досвід Харківського регіону».

Програма конференції включала три майстер-класи: Дар’я Головко, старша викладачка кафедри технологій навчання, охорони праці та дизайну БІНПО, на тему: «Кібербезпека та цифрова гігієна: сучасні виклики та рішення»; Євген Куцак, майстер виробничого навчання Центральноукраїнського вищого професійного училища імені Миколи Федоровського, на тему: «Мінна безпека»; Андрій Геревенко, старший викладач кафедри технологій навчання, охорони праці та дизайну БІНПО, на тему: «Сучасні тенденції та цифрові рішення в охороні праці в ЗП(ПТ)О».

Під час обговорення Тетяна Лісовенко, майстер виробничого навчання ДПТНЗ «Сумське вище професійне училище будівництва та дизайну», поділилася досвідом роботи зі здобувачами освіти щодо відповідального ставлення до власної безпеки та здоров’я.

Запис Усеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції доступний на ютуб-каналі БІНПО за покликанням: https://www.youtube.com/watch?v=D-Q3m3hoAxk

Висловлюємо подяку всім учасникам заходу за активну комунікацію, співпрацю та цікавий досвід!