У ННІМП ЗАВЕРШУЄТЬСЯ СЕСІЯ У ЗВО ДРУГОГО (МАГІСТЕРСЬКОГО) РІВНЯ ВИЩОЇ ОСВІТИ ОНП «СПЕЦІАЛЬНА ОСВІТА (ЗА НОЗОЛОГІЯМИ)» В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

У ННІМП ЗАВЕРШУЄТЬСЯ СЕСІЯ У ЗВО ДРУГОГО (МАГІСТЕРСЬКОГО) РІВНЯ ВИЩОЇ ОСВІТИ ОНП «СПЕЦІАЛЬНА ОСВІТА (ЗА НОЗОЛОГІЯМИ)» В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

З 4 квітня по 15 квітня 2022 року в Навчально-науковому інституті менеджменту та психології ДЗВО «УМО» проходила сесія у здобувачів вищої освіти другого (магістерського) рівня вищої освіти заочної форми навчання за ОНП «Спеціальна освіта (за нозологіями)».

В країні триває страшна війна. Українців розкидало по всьому світу. Багатьом з них довелося стати біженцями. Багато чоловіків стали на захист рідної землі. Серед студентів нашого університету є волонтери, які допомагають людям потерпілим від російської агресії.

У ННІМП було налагоджено дистанційне навчання відповідно до графіку навчального процесу. Здобувачі освіти продовжили навчання в таких складних умовах війни; знаходили час і можливості, хоча інколи це дуже складно: відсутній інтернет, доступ до комп’ютера, обмаль часу (бо ж волонтерська діяльність вимагає повної самовіддачі), проблеми зі здоров’ям тощо. Незважаючи ні на що, наші магістранти, як і завжди, продемонстрували майже стовідсоткову присутність на заняттях, відповідальність і сумлінність у виконанні самостійних і творчих завдань.

Водночас, викладачі кафедри педагогіки, адміністрування і спеціальної освіти ННІМП роблять усе можливе (а часом і неможливе) для того, щоб освітній процес відбувався на високому рівні, щоб забезпечити доступ до усіх необхідних навчально-методичних матеріалів, презентацій лекцій.

Досить символічним став початок сесії, оскільки перші семінарські заняття були присвячені розгляду питань методики навчання рідної української мови (навчальна дисципліна «Спеціальна дидактика освітньої галузі «Мова і комунікація», викладач – доцент А.М. Висоцька), право на існування якої доводиться сьогодні відстоювати зі зброєю в руках.

Плідною і цікавою була робота на семінарських заняттях, присвячених питанням методології та організації наукового дослідження (викладач – професор В.А. Гладуш), а також сучасних медико-біологічних аспектів спеціальної освіти та інклюзивного навчання дітей з ООП (викладач – доцент С.О. Дубовський).

Підсумком стали практичні заняття з дисципліни «Психологія і етика ділового спілкування» (викладач – доцент Т.Є. Рожнова) на яких піднімалися питання особливостей спілкування в умовах війти, проблеми які виникають в умовах евакуації, під час окупації, ділове спілкування керівників спеціальних закладів освіти в умовах війни, організація освітнього процесу в умовах воєнного стану, уникнення конфліктних ситуацій та інші. Усі теми, які були підготовлені здобувачами освіти, у тій чи іншій мірі стосувалися проблем війни.

Сесія завершується, головний тест пройшли всі. Це тест на витримку, мужність.

Цей випуск у нас буде особливим – «воєнним»!

Слава Україні! Все буде Україна!