ВІДБУВСЯ II ПОЛЬСЬКО-УКРАЇНСЬКИЙ ВЕБІНАР «ІНОЗЕМНІ КАМПУСИ: ДОСВІД І ПЕРЕДУМОВИ ФУНКЦІОНУВАННЯ У ПОЛЬЩІ ТА В УКРАЇНІ»

ВІДБУВСЯ II ПОЛЬСЬКО-УКРАЇНСЬКИЙ ВЕБІНАР «ІНОЗЕМНІ КАМПУСИ: ДОСВІД І ПЕРЕДУМОВИ ФУНКЦІОНУВАННЯ У ПОЛЬЩІ ТА В УКРАЇНІ»

12 жовтня 2023 року Варшавська Політехніка разом з Конференцією ректорів академічних шкіл Польщі, Фундацією польських ректорів та Спілкою ректорів України запросили ректора ДЗВО «Університет менеджменту освіти» Миколу Кириченка та проректора з науково-педагогічної, освітньої роботи та міжнародних зв’язків Наталію Муранову до участі в ІІ Польсько-українському вебінарі на тему «Іноземні кампуси: досвід і передумови функціонування у Польщі та в Україні».

Предметом дослідження польських та українських експертів стали нормативно-правові та організаційні умови відкриття іноземних закладів вищої освіти або їх філій у Польщі та Україні.

Мета вебінару ‑ обмін актуальними результатами досліджень та досвідом в обох країнах. Експерти представили також досвід польських та українських ЗВО у здійсненні освітньої та іншої діяльності за кордоном. Українські дослідники представили загальну інформацію щодо форм і форматів академічних представництв, кампусів, офісів українських університетів за межами України, створених від початку повномасштабної агресії Росії проти України.

Вебінар відкрили: професорЄжи Возніцький, лідер проєкту, Варшавська Політехніка, президент Фундації польських ректорів; Пшемислав Скродський, заступник директора Департаменту міжнародної співпраці Міністерства освіти і науки Польщі; Алла Рибалко, керівник Експертної групи з питань вищої освіти та освіти дорослих Директорату фахової передвищої, вищої освіти Міністерства освіти і науки України; професор Петро Куліков, голова Спілки ректорів ЗВО України, ректор Київського національного університету будівництва і архітектури; професор Єжи Лис, голова Комісії міжнародної співпраці Конференції ректорів академічних шкіл Польщі KRASP, ректор Університету науки і технологій AGH.

Доповідь на тему «Актуальний нормативний стан та практика щодо правових умов та обмежень для відкриття у Польщі іноземних закладів вищої освіти та їхніх філій, а також щодо права польських ЗВО надавати освітні послуги за межами Польщі» представили Томаш Єнджеєвський, PhD, Торунський університет Миколи Коперника; Анна Мрозовська- Вишинська, Університет WSB Merito, Польська акредитаційна комісія.

Доповідь на тему «Правовий статус, можливості та обмеження для відкриття філій іноземних університетів в Україні та форми діяльності і представництва українських ЗВО за кордоном» представилиЄвген Герасименко, доцент, Київський національний університет імені Тараса Шевченка та Лариса Човнюк, Національний університет «Києво-Могилянська академія».

Вебінар було проведено в рамках проєкту MEiN-PW «Польсько-українська співпраця представницьких організацій ректорів – задля вдосконалення діяльності закладів вищої освіти», завдяки фінансуванню Міністерства освіти і науки Польщі.

Дякуємо організаторам та експертам за набутий теоретичний та практичний досвід!