ВПРОВАДЖЕННЯ ПРОЄКТІВ З МІЖНАРОДНОЇ АКАДЕМІЧНОЇ МОБЛЬНОСТІ ДЛЯ ПІДТРИМКИ ПРАЦІВНИКІВ ТА СТУДЕНТІВ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ

ВПРОВАДЖЕННЯ ПРОЄКТІВ З МІЖНАРОДНОЇ АКАДЕМІЧНОЇ МОБЛЬНОСТІ ДЛЯ ПІДТРИМКИ ПРАЦІВНИКІВ ТА СТУДЕНТІВ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ

В межах допомоги Україні, Європейська Комісія надала можливість гнучкості впровадження проєктів з Міжнародної академічної мобільності КА107 для підтримки працівників та студентів закладів вищої освіти України.

30 березня 2022 року Національний Еразмус+ офіс в Україні провів вебінар «Особливості виконання проєктів з мобільності під час війни та додаткові можливості підтримки працівників та студентів університетів», що відбувся за підтримки Міністерства освіти і науки України у співпраці з Національним технічним університетом України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського" та Erasmus Student Network Ukraine.

У заході взяло участь понад 120 учасників  закладів вищої освіти з різних куточків України. До вебінару долучилися також представники ДЗВО “Університет менеджменту освіти” Національної академії педагогічних наук України проректор з науково-педагогічної, освітньої роботи та міжнародних зав'язків Наталія Муранова, директор Навчально-наукового інституту менеджменту та психології  Тетяна Рожнова, директор Центру міжнародного співробітництва та освіти Світлана Грицай, завідувачка відділу моніторінгу якості вищої освіти Олена Безнос, завідувачка відділу наукової роботи Інна Отамась та багато інших науково-педагогічних працівників, співробітників Університету.

Світлана Шитікова , координаторка проєкту  разом з  членами національної команди проєкту Ерасмус+ в Україні представила презентацію про ключові складові успішного впровадження програм, враховуючи додаткові можливості та нові підходи до академічної мобільності в воєнний час. Європейська університетська спільнота пропонує для українських здобувачів вищої освіти та науково-педагогічних працівників  максимально широкий доступ до баз проєктів  своїх університетів та отримання різноманітної  інформації про участь у мобільності, яка може бути як фізичною, так і віртуальною та виділенню фінансової підтримки учасникам мобільності з України.

Голова Erasmus Student Network Артем Целіков відзначив, що Програма 2021-2027 рр. є більш «зеленою», цифровою та інклюзивною для всіх категорій населення без вікових обмежень і популяризує активнішу участь молоді в демократичному житті суспільства. Особи можуть подаватись індивідуально на конкурси грантів і долучатися до проєктів, які виграють різні організації.

 Багато цікавого та корисного було почуто від представників ЗВО України, які поділилися своїм особистим досвідом співпраці з університетами партнерами Європейського Союзу в повоєнний час. 

Новий життєвий етап, в межах міжнародного виміру, розширює можливості співпраці у сфері освіти задля виконання завдань Європейського простору освіти, Плану дій Цифрової освіти, Європейської програми компетентностей та інших стратегій ЄС.

Керівники університетів висловили  подяку організаторам вебінару  та виявили бажання і надалі працювати над проєктами Програми Ерасмус+, яка надає можливості для навчальної та академічної мобільності в освіті, професійного та особистісного розвитку, партнерства та співпраці,  задля внеску до стійкого зростання, якості робочих місць і соціального згуртування, для розвитку інновацій та посилення європейської ідентичності і активного громадянства.