Всеукраїнський онлайн семінар «Духовно-моральне виховання дітей та молоді у ЗЗСО на засадах християнських цінностей»

Всеукраїнський онлайн семінар «Духовно-моральне виховання дітей та молоді у ЗЗСО на засадах християнських цінностей»

7 квітня 2022 року відбувся Всеукраїнський вебінар (в онлайн-форматі) з проблеми «Духовно-моральне виховання дітей та молоді у закладах загальної середньої освіти» для директорів, заступників директорів з навчально-виховної роботи, педагогів закладів загальної середньої освіти, спеціалістів обласних, районних, міських департаментів (управлінь, відділів) освіти.

Відповідно до листа Міністерства освіти і науки України від 4.01.2022 N4/5 –22 щодо проведення онлайн семінарів з морального виховання дітей благодійним фондом «Живи, Україно!» спільно з Державним закладом вищої освіти «Університет менеджменту освіти» НАПН України та Всеукраїнським благодійним фондом «Східноєвропейська гуманітарна місія» за підтримки Громадської ради з питань співпраці з Церквами та релігійними організаціями при МОН України.

Відкрив захід Василь Бербека, директор БО БФ «Живи, Україно!», який повідомив тему вебінару і представив його головних спікерів, розкрив цінність Біблії та її значення в духовному розвитку людини, наголосив на важливості читання Святого Письма у військові часи і побажав всім учасникам миру і добра, сили духу дочекатися перемоги України над злом і смертю.

Перед учасниками семінару виступили: Раїса Євтушенко, головний спеціаліст відділу змісту освіти, мовної політики та освіти національних меншин МОН України, яка привітала учасників вебінару, розповіла про важливість духовної стійкості педагогів в умовах війни, підтримала їх активну життєву позицію, професійний інтерес і пообіцяла після закінчення війни запросити всіх до участі в турнірі юних філософів і релігієзнавців.

Микола Кириченко, ректор ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України, проаналізував сучасний стан духовно-морального розвитку дітей і молоді, підкреслив велику значущість університету та кафедри педагогіки, адміністрування і спеціальної освіти, зокрема, в розробці навчальних програм, підручників і посібників для впровадження у зміст дошкільної, шкільної, позашкільної, вищої освіти духовних цінностей на християнських засадах.

Ірина Сіданіч, завідувач кафедри педагогіки, адміністрування і спеціальної освіти Навчально-наукового інституту менеджменту та психології ДЗВО «Університет менеджменту освіти», доктор педагогічних наук, професор, емоційно та переконливо підтримала всіх учасників вебінару як сміливих і відповідальних освітян часів священної війни, охарактеризувала моральні стандарти українських людей в такий складний для всіх час і зробила духовні висновки впливу війни на життя українського народу, як-то:Україною прокочується небувала хвиля громадської солідарності та національного патріотизму; війна стала певним ситом на мотиви та погляди людей;багато хто з магістрів і викладачів знайшли своє покликання в межах воєнних викликів і долучилися до боротьби; опинившись в блокаді, жителі міст та сіл почали шукати допомоги і в багатьох населених пунктах цим джерелом допомоги стали церкви; коли лідери під час війни залишаються на місцях - люди мають більше спокою;без сім’ї проходити війну дуже-дуже важко;ефективний дієвий християнин під час війни не може залишатися відстороненим від державних справ, адже лише розуміючи контекст свого місця та ролі, ми можемо осмислити, як і чим можемо бути корисними Україні.

Микола Паночко, старший єпископ Української Церкви Християн Віри Євангельської, підкреслив рішучий вибір освітянами України християнських основ життєдіяльності сім’ї і школи, закликав МОН України до рішучого вибору і підтримки предметів духовно-морального спрямування з першого класу по десятий.

Дарія Новікова, директор ВБФ «Східноєвропейська гуманітарна місія», повідомила учасників семінару про матеріали, які планують друкувати спільно з Міжнародним Біблійським товариством Biblica. Це посібник для дітей «Уцілілі» і для педагогів «Коли весь світ змінився» про поради як жити в умовах війни і після закінчення війни.

В обговоренні виступів спікерів активну участь взяли учителі предметів духовно-морального спрямування Тернопільщини, Одещини, Львівщини, Чернівців, Закарпаття, Київщини, Полтавщини, Дніпропетровщини разом з консультантами центрів професійного розвитку педагогічних працівників та методистами інститутів післядипломної педагогічної освіти.

Лілія Мудрик, методист центру виховної роботи, захисту прав дитини та громадянської освіти ТОКІППО, представила проєкт «З Богом у серці, з любов’ю до України!», котрий реалізовується на Тернопільщині, та розповіла про участь у ньому учителів предметів духовно-морального спрямування та здобувачів освіти.

Галина Сохань, кандидат філологічних наук, в.о. завідувача кафедри суспільствознавчої освіти Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти відзначила за добру справу, яку робимо спільно. «Коли мова йде про предмети духовно-морального спрямування загалом і християнську етику зокрема, то сьогодні це курс за вибором. Ми маємо авторські колективи, які розробляють методичні матеріали відповідно до нових вимог. І тут йдеться також про інтегроване навчання. Сьогодні ми говоримо про біблійну тематику у творах письменників, композиторів, художників. Більше того, навіть про те, як Біблія збагатила українську мову. Війна в Україні вносить свої корективи, тому про патріотизм з християнської точки зору також треба говорити», - зазначила спікер.

Учитель християнської етики ЗЗСО № 13 міста Одеси Олег Подгаєць відзначив, що сьогодні чоловіки та жінки, які боронять нашу землю від агресора - це справжні герої, але не меншої шани заслуговують педагоги курсів духовно-морального спрямування, які боронять дитячі душі від бруду агресії, булінгу, захланності, алкоголю, наркотиків, розпусти, направляють підростаюче покоління до Божої мудрості, до насиченого миром і благоустроєм життя. «І незважаючи на дуже складний для нашої держави час, ні в якому разі не можна залишати духовно-моральний фронт, готуючи міцний фундамент для доброго і щасливого життя майбутніх поколінь громадян нашої квітучої незалежної України! Сьогоднішній захід – це яскраве свідчення того, що поки є справжні Герої, Україна має всі шанси на перемогу не тільки над агресором, але і Добра над злом в душах дітей і молоді нашої держави», ‑ відзнавив виступаючий.

Усі спікери і слухачі висловили віру в перемогу України над злом і темрявою, подякували усім доповідачам, учасникам та організаторам заходу.

Перегляд вебінару за посиланням:
https://www.youtube.com/watch?v=_PHjjpoha6U&t=207s