У БІНПО ВІДБУЛАСЯ СЕРІЯ ГОСТЬОВИХ ВЕБІНАРІВ ІЗ ПРОБЛЕМИ ВОЄННОЇ ТРАВМИ (ІНСТИТУТ РОЗВИТКУ ТА ТЕРАПІЇ «SOPHIA» (ПОЛЬЩА)

У БІНПО ВІДБУЛАСЯ СЕРІЯ ГОСТЬОВИХ ВЕБІНАРІВ ІЗ ПРОБЛЕМИ ВОЄННОЇ ТРАВМИ (ІНСТИТУТ РОЗВИТКУ ТА ТЕРАПІЇ «SOPHIA» (ПОЛЬЩА)

15, 29 жовтня та 12 листопада 2022 року науково-педагогічні працівники і здобувачі освіти Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти ДЗВО «УМО» НАПН України взяли участь у серії гостьових вебінарів, присвячених проблемі воєнної травми. Заходи організовано Інститутом Розвитку та Терапії «Sophia» (Польща) за підтримки Earthlings Hub (USA) і Blue Marble Space Institute of Science (USA).

Модератор вебінарівБорис Мастєров (Ізраїль), професор, доцент факультету практичної психології Інституту Розвитку та Терапії «Sophia», кандидат психологічних наук, бізнес-тренер, бізнес-консультант. Тематика гостьових вебінарів: «Відкрита» травма (неконсолідовані PTSD): принципи та методи психологічної допомоги»; «Підбір та створення психотехнік ad hoc при роботі з травмою»; «Супервізія «польової» психотехнічної практики учасників».

У гостьових вебінарах взяли участь члени проєктної групи ОПП «Психологія» Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти ДЗВО «УМО» НАПН України та здобувачі другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю 053 «Психологія».

Під час вебінарів розглянуто кейси, присвячені різним напрямам роботи психолога із травмою. Розглядались та обговорювались питання, що стосувались відновлення особистої ідентичності людини із травмою, роботи психолога із внутрішнім світом клієнта, допомоги біженцям, які стали свідками руйнувань та загибелі людей і не могли знайти своє місце в нових життєвих умовах. Модератор запропонував авторські експрес-техніки і психологічні принципи подолання посттравматичного стресу, що призводить до певного спектру змін у думках, почуттях, тілесних та емоційних станах та поведінці людини.

Велику зацікавленість учасників вебінарів викликала техніка «В’яжемо шкарпетки із вовни замовника» для формулювання психотехнічних міфів та створення психотехнічних процедур на основі суб’єктивної картини світу клієнта. Були цікавими кейси, присвячені проблемі взаємовідносин батьків-дітей у сім’ях біженців у посттравматичний період; подолання зруйнованої координації в роботі працівників успішної фірми. Робота із ситуаціями мала чітке практичне спрямування. Кейси були запропоновані як професором Борисом Мастєровим, так і учасниками гостьових вебінарів.

Здобувачі другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю 053 «Психологія» активно долучилися до роботи з кейсами і мали велику практичну зацікавленість у питаннях, що розглядалися.

Наприкінці зустрічі учасники вебінару подякували професору Борису Мастєрову за унікальний практичний досвід та можливість долучитися до актуальних практичних кейсів. Учасники висловили сподівання на подальшу професійну співпрацю.