В УМО ВІДБУЛАСЯ ВІДКРИТА ТЕМАТИЧНА ЗУСТРІЧ «ЗАКОН УКРАЇНИ «ПРО АДМІНІСТРАТИВНУ ПРОЦЕДУРУ»: ЩО ЗМІНИТЬСЯ В ДІЯЛЬНОСТІ ПУБЛІЧНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ»

В УМО ВІДБУЛАСЯ ВІДКРИТА ТЕМАТИЧНА ЗУСТРІЧ «ЗАКОН УКРАЇНИ «ПРО АДМІНІСТРАТИВНУ ПРОЦЕДУРУ»: ЩО ЗМІНИТЬСЯ В ДІЯЛЬНОСТІ ПУБЛІЧНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ»

17 грудня 2022 року відбулася відкрита тематична зустріч «Закон України «Про адміністративну процедуру»: що зміниться в діяльності публічної адміністрації», якій взяли участь науково-педагогічні працівники ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України, здобувачі вищої освіти за спеціальністю ««Публічне управління та адміністрування», а також державні службовці, посадові особи місцевого самоврядування, громадські активісти з різних регіонів України.

Захід був організований Університетом менеджменту освіти, а саме кафедрою публічного управління і проєктного менеджменту Навчально-наукового інституту менеджменту та психології та Експертно-аналітичним центром публічного врядування і права у рамках проєкту «Новітня академія демократичного управління» відповідно до Меморандуму про співпрацю.

Зустріч розпочалася із вдячності нашим захисникам і вшанування пам’яті тим, хто віддав своє життя за нас і нашу державу у війні рф проти України.

Спікером зустрічі була відомий експерт в галузі публічного управління – Наталія Плахотнюк, кандидат юридичних наук, доцент, заслужений юрист України, експерт Аналітично-консалтингового центру публічного врядування і права, член робочої групи з підготовки проєкту Закону України «Про адміністративну процедуру». Модерувала зустріч Ія Дегтярьова – професор кафедри публічного управління і проєктного менеджменту.

Закон України «Про адміністративну процедуру» був прийнятий 17 січня  2022 року і набуде чинності через рік – 15 грудня 2023 року, проте про нього мають знати усі громадяни, він ознаменовує початок якісно нового етапу відносин держави з особою, які базуватимуться на засадах партнерства і довіри, зокрема:

а) не ускладнить, а зробить відносини між публічною адміністрацією та особою чіткими та зрозумілими;

б) надаватиме відповіді на питання, якщо спеціальне законодавство не містить відповідних положень;

в) дозволятиме не лише прийняти рішення щодо особи, а й виконати його;

г) розповсюджує своє регулювання і на адміністративні правопорушення, і на діяльність комунальних/державних підприємства, установ та організацій, і на доступ до публічної інформації.

Питання професійного коментування закону піднялося здобувачами вищої освіти Університету менеджменту освіти за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування». Відповідно, зустріч було організовано на їх запит.

Під час зустрічі було обговорено організацію відносин особи з публічною адміністрацією. Усі бажаючі отримали компетентні відповіді та роз’яснення.

Проректор з науково-педагогічної, освітньої роботи та міжнародних зв’язків Наталія Муранова, яка також була учасником зустрічі, подякувала спікерові, учасникам за цікаве проведення заходу та запросила до подальшої співпраці.

Подивитися запис тематичної зустрічі можна на Youtube-сторінці УМО за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=BwYNd1LBpTA