ВІДБУВСЯ ТРЕНІНГ НА ПІДТРИМКУ ГОСТОМЕЛЬСЬКОЇ ГРОМАДИ

ВІДБУВСЯ ТРЕНІНГ НА ПІДТРИМКУ ГОСТОМЕЛЬСЬКОЇ ГРОМАДИ

У межах співпраці між Гостомельською громадою та ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України 26 листопада 2022 року науково-педагогічні працівники Навчально-наукового інституту менеджменту та психології провели тренінг на підтримку Гостомельської громади Освітній HUB для молоді з формування цифрової грамотності «Цифрова альфабетизація».

Організатори ‑ завідувачка кафедри економіки підприємництва та менеджменту, кандидат педагогічних наук, доцент Тетяна Бурлаєнко, професорка кафедри публічного управління і проектного менеджменту, кандидат педагогічних наук, доцент Оксана Дубініна.

Мета тренінгу ‑ надання учасникам можливості опанувати нові знання та засвоїти базові вміння щодо заходів безпеки, навчитися користуватися програмним забезпеченням, яке сприяє захисту мобільних пристроїв від інфікування шкідливими програмами та можливого викрадення конфіденційної інформації.

За результатами тренінгу учасники набули нових знань, умінь і навичок, які необхідні для безпечного та ефективного використання цифрових технологій і ресурсів у мережі Інтернет.

Також, під час тренінгу було сформовано разом із учасники основні правила безпечного користування мережею Інтернет.

  • Використовуйте надійний пароль, створюючи новий обліковий запис. Він має містити мінімум 10 знаків, зокрема: маленькі та великі літери, спеціальні знаки (; * & $ та ін.), цифри. Намагайтеся створювати різні паролі для різних акаунтів.
  • Важливо не поширювати особисті дані (повне ім’я, номер мобільного телефону, адресу, паролі тощо), також не використовуйте позначку геолокації для різних мобільних застосунків. Обирайте функцію застосування геопозиції тільки «при використанні додатку», якщо цього потребує мобільний додаток, наприклад Googl карти, служби допомоги та ін.
  • Необхідно встановити антивірусну програму на пристрій. Вона блокуватиме рекламу та спливаючі вікна, які відвертають увагу та можуть містити вірус.
  • Завантажуйте програми/мобільні застосунки, якими користуєтеся тільки з офіційних сайтів розробників, зокрема і додатки для відеозв’язку (Zoom, Google Meet, Microsoft Teams та ін.).
  • Не можна переходити за посиланнями з невідомих джерел, які надіслані незнайомою людиною в особисті повідомлення, у месенджер або на електрону пошту.
  • Не спілкуйтеся в інтернеті з тими, кого не знаєте в реальному житті. Якщо користувач надто наполегливо додається в «друзі», то ігноруйте незнайомця або відправляйте у «чорний список».
  • Якщо під час спілкування у соціальних медіа співрозмовник поводиться агресивно або викликає у вас будь-яку тривогу обов’язково зверніться до дорослих (викладач, батьки) за допомогою чи порадою.
  • Запам’ятайте правило «Білборда»: уяви те, що хочеш опублікувати чи надіслати, на білборді поруч із твоїм будинком або на шляху до закладу освіти. Якщо це викликає у тебе негативні емоції, то матеріал краще не оприлюднювати у соціальних медіа.
  • Варто пам’ятати, що після поширення фото чи відео в соціальних медіа, ми втрачаємо контроль над ними. Видалення матеріалу та його копій практично неможливе.
  • У мережі необхідно комунікувати поважаючи та не завдаючи шкоди один одному.
  • Не здійснювати у соціальних медіа вчинки, які суперечать законодавству країни. Пам’ятай, що за будь-які протизаконні дії Ви та Ваші батьки несуть відповідальність.
  • Не погоджуйтеся на зустріч з людиною, з якою Ви особисто не знайомі в реальному житті, а спілкувалися тільки через соціальні медіа. Якщо, все ж таки зустріч необхідна, то спочатку потрібно спитати дозволу у дорослих (батьків, викладачів), зустріч має відбутися в громадському місці за присутності дорослих.
  • Якщо отримали інформацію із соціальних медіа, яка викликає у Вас та Ваших друзів занепокоєння і негативні емоції обов’язково сповістіть про це дорослих.
  • Не надавайте інформацію у соціальних медіа/незнайомим людям про фінансовий стан та інші фінансові ресурси Вашої родини, зокрема: номер банківської картки/рахунку, термін її дії, код CVV/CVC (Card Verification Value/Code), який знаходиться на зворотній стороні картки.
  • Не викладайте фото квитків, на яких видно штрих-код чи QR-код.
  • Не відкривайте листи-спам, вони можуть містити віруси.
  • Надаючи інформацію про себе та своїх близьких Ви маєте достеменно знати, кому надаєте інформацію, а також, як і з якою метою вона буде використана.

Дякуємо усім учасникам тренінгу, які не зважаючи на технічні труднощі змогли долучитися!

Маємо надію на подальші зустрічі з представниками Гостомельської громади в межах співпраці та реалізації проєкту Освітній HUB для молоді з формування цифрової грамотності «Цифрова альфабетизація» від ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України.