БІНПО ВЗЯВ УЧАСТЬ У МІЖНАРОДНОМУ ЗАХОДІ «УКРАЇНА - ПРАГНЕННЯ ДО ЯКІСНОГО НАВЧАННЯ СТУДЕНТІВ»

БІНПО ВЗЯВ УЧАСТЬ У МІЖНАРОДНОМУ ЗАХОДІ «УКРАЇНА - ПРАГНЕННЯ ДО ЯКІСНОГО НАВЧАННЯ СТУДЕНТІВ»

08 вересня 2022 року відбувся масштабний міжнародний захід: «Україна - прагнення до якісного навчання студентів».

Мета: об’єднання кращих спікерів від британських та українських закладів вищої освіти для обміну досвідом, обговорення освітніх проблем і стратегій їх вирішення, презентація корисних можливостей для українських здобувачів від іноземних колег.

Організаторами заходу виступили: Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти України та Британське агентство із забезпечення якості вищої освіти (QAA). Захід відбувався у межах підписаного між Агентствами Меморандуму про порозуміння.

У заході взяли участь 22 науково-педагогічних працівники Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти ДЗВО «УМО» НАПН України, зокрема проєктні групи ОП «Психологія», «Педагогіка вищої школи», «Адміністративний менеджмент», «Управління навчальним закладом», члени Ради із забезпечення якості освіти БІНПО. До заходу також долучилися наші здобувачі вищої освіти «магістр» спеціальностей «Психологія», «Педагогіка вищої школи» та «Менеджмент».

Під час заходу зреалізовано низку завдань:

  • Підкреслити постійну роботу сфери вищої освіти України задля покращення якості навчання студентів.
  • Презентувати точки зору українських колег на різних рівнях вищої освіти, в тому числі регуляторних органів, викладачів і студентів.
  • Представити проблеми і успіхи українських колег у прагненні до якісного навчання студентів.
  • Поширювати інформацію про існуючі ініціативи Великобританії, спрямовані на підтримку українських закладів.
  • Проаналізувати британські та українські заклади освіти.
  • Запропонувати шляхи збереження високої якості надання послуг, одночасно підтримуючи студентів і співробітників, які стикаються з екстремальними умовами в національному масштабі.

Із вступним словом та привітаннями до присутніх звернулися Вікі Скотт, Генеральний директор Британського агентства із забезпечення якості вищої освіти, Андрій Бутенко, Голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти України. Спікери наголосили, що постійне прагнення закладів вищої освіти до підвищення якості її надання має бути найпріоритетнішою ціллю в їх діяльності. Якісна освіта – одна із найважливіших запорук процвітання України. В умовах війни, коли відбувається масштабне вимушене переміщення здобувачів та працівників освіти, руйнація та пошкодження закладів освіти, поранення та загибель учасників освітнього процесу, система вищої освіти України, як ніколи, потребує нових творчих рішень, мобілізації зусиль педагогів, а також допомоги закордонних партнерів, одним із яких безумовно є Британське агентство.

Ольга Будник, радниця – уповноважена Президента України з питань Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту, Наталія Стукало, заступниця Голови Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти України ознайомили присутніх із поточними викликами, з якими стикаються та які долають українські заклади вищої освіти, висвітлили проблеми та успіхи в українському секторі вищої освіти.

Особливо цікавими були обговорення в групових дискусіях, фасилітаторами яких були Артем Шаріпов, юрисконсульт програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Правосуддя для всіх», Людмила Таценко, керівниця відділу освітніх проєктів Британської ради в Україні, Олександр Длугопольський, член Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти. Проаналізовано існуючі ініціативи, які підтримують український сектор у Великій Британії, потенціал для розробки нових ідей, які допоможуть українським колегам підтримувати прагнення до якісного навчання студентів.

Інформація, озвучена під час зустрічі, буде неодмінно використана при плануванні та реалізації комплексу заходів щодо підвищення якості вищої освіти у БІНПО.

Висловлюємо вдячність організаторам зустрічі за важливу, актуальну та корисну інформацію.