ПІДГОТОВЛЕНО ПЕРШІ 100 НАЦІОНАЛЬНИХ ОСВІТНІХ ЕКСПЕРТІВ ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ ІНСТИТУЦІЙНОГО АУДИТУ В ЗАКЛАДАХ ЗСО

ПІДГОТОВЛЕНО ПЕРШІ 100 НАЦІОНАЛЬНИХ ОСВІТНІХ ЕКСПЕРТІВ ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ ІНСТИТУЦІЙНОГО АУДИТУ В ЗАКЛАДАХ ЗСО

В ДЗВО «Університет менеджменту освіти» на замовлення Державної служби якості освіти України завершено підвищення кваліфікації перших 100 регіональних тренерів-експертів з питань проведення інституційного аудиту в закладах загальної середньої освіти.

Підготовлені тренери-експерти з питань проведення інституційного аудиту, створення і розбудови внутрішньої системи забезпечення якості освіти в закладах загальної середньої освіти завершили навчання та отримали відповідні сертифікати і свідоцтва за підписом Голови Державної служби якості освіти України Р. В. Гурака і ректора ДЗВО «Університет менеджменту освіти» М.О. Кириченка.

Як зазначив  у своєму виступі Р.В. Гурак, професійно сформована команда – це перший крок до успіху. Приємно відзначити, що до команди Державної служби якості освіти України долучилися перших 100 регіональних тренерів-експертів з питань проведення інституційного аудиту в ЗЗСО. Інституційний аудит – це інструмент забезпечення якості освіти, який допомагає закладу віднайти успішний шлях свого розвитку. Проте важливо, щоб кожна школа постійно працювала з вдосконалення освітніх та управлінських процесів, звертаючи увагу на вимоги чинного законодавства щодо інституційного аудиту. І не чекала, коли відбудеться зовнішнє оцінювання, – наголосив пан Гурак.

У ході навчання інтерактивні лекції провели: Президент НАПН України, академік В. Г. Кремень, ректор ДЗВО «Університет менеджменту освіти», професор М. О. Кириченко та заступник голови Державної служби якості освіти України А. В. Бондар.

Інтерактивні лекції та тематичні дискусії з управлінських процесів закладу освіти провела перший проректор-проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України, доктор педагогічних наук, професор, заслужений працівник освіти України Н. І. Клокар. Відбулися інтерактивні заняття директора ЦІПО, доктора педагогічних наук, професора Т. М. Сорочан щодо методичного супроводу підготовки експертів для участі у проведенні інституційного аудиту та директора департаменту інституційного аудиту ДСЯО Ю. В. Вергуна з оцінювання освітніх та управлінських процесів ЗЗСО.

У ході навчань обговорено особливості розбудови внутрішньої системи забезпечення якості освіти відповідно до рекомендації «Абетки для директора». Проведено також практичні заняття та розглянуто такі питання: державна політика забезпечення якості освіти в Україні; державний нагляд (контроль) як складова системи забезпечення якості освіти; інституційний аудит закладів загальної середньої освіти; внутрішня та зовнішня системи забезпечення якості освіти; освітнє середовище закладу освіти; організація освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти; оцінювання педагогічної діяльності педагогічних працівників; методичний супровід підготовки експертів для участі у проведенні інституційного аудиту; професійна компетентність освітнього експерта; Нard skills та soft skills освітнього експерта; психологічні особливості поведінки члена експертної групи під час проведення інституційного аудиту та інші. Серед ключових викладачів: професори О. І. Бондарчук,  З. В. Рябова, Л. Ф. Панченко, Г. В. Єльникова; доценти М. І. Скрипник, Н. В. Любченко, Т. А. Махиня; автори рекомендацій до побудови внутрішньої системи забезпечення якості освіти у закладі загальної середньої освіти «Абетки для директора» М. В. Бобровський та О. В. Заплотинська; провідні фахівці ДСЯО Н. Г. Жуган, В. Г. Бобир, О. В. Святенко та інші.

Загалом курси підвищення кваліфікації пройшли продуктивно, учасники висловили слова вдячності керівництву і науково-педагогічним працівникам ДЗВО «Університет менеджменту освіти» та фахівцям Державної служби якості освіти України за високий організаційний рівень і створення сприятливих умов для навчання та професійного спілкування. На курсах панувала атмосфера творчого пошуку, інноваційності та доброзичливості.

Щиро бажаємо нашим слухачам нових відкриттів і невичерпної наснаги, подальшого збагачення новими  знаннями і творчими ідеями, обміну кращими практиками для професійного розвитку і ділової активності!