ПОЗИЦІОНУВАННЯ ЗАКЛАДУ ОСВІТИ ЗАСОБАМИ НОВІТНІХ ТЕХНОЛОГІЙ МЕНЕДЖМЕНТУ

ПОЗИЦІОНУВАННЯ ЗАКЛАДУ ОСВІТИ ЗАСОБАМИ НОВІТНІХ ТЕХНОЛОГІЙ МЕНЕДЖМЕНТУ

29 жовтня 2021 року в Навчально-науковому інституті менеджменту та психології ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України відбувся ІІІ Всеукраїнський науково-методологічний семінар «Позиціонування закладу освіти засобами новітніх технологій менеджменту».

Організатор заходу - кафедра педагогіки, адміністрування і спеціальної освіти ННІМП ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України та Управління освіти і науки Бориспільської міської ради Київської області та Бориспільський академічний ліцею імені А. Федорчука.

Уперше семінар було започатковано в 2015 році завідувачем кафедри управління навчальним закладом та педагогіки вищої школи ННІМП, професором, доктором педагогічних наук Зоєю Рябовою, а Всеукраїнський рівень захід здобув три роки назад. Зареєстрованих учасників було  понад 240 осіб.

З вітальним словом до учасників семінару звернулися представники Університету: Олег Спірін, проректор з наукової роботи та цифровізації, доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент НАПН України, Заслужений діяч науки і техніки України; Наталія Муранова, проректорка з науково-педагогічної, освітньої роботи та міжнародних зв’язків, докторка педагогічних наук, професорка, «Відмінник освіти України»; Тетяна Рожнова, директорка ННІМП, кандидатка педагогічних наук, доцентка; а також співорганізатори - Тетяна Павленко, начальник Управління освіти і науки Бориспільської міської ради Київської області та Оксана Пономарьова, директорка Бориспільського академічного ліцею.

На семінарі було обговорено основні напрями розвитку освіти: управлінські процеси в цифровому суспільстві, організація освітнього процесу в закладах освіти в умовах карантину, лідерство і організаційна культура в педагогічній і управлінській діяльності, технології позиціонування закладу освіти в умовах інклюзивного навчання, новітні технології в науково-методичному супроводі педагога Нової української школи, психологічні засади професійної діяльності педагогічних працівників в умовах дистанційної освіти.

Модерували захід Тетяна Рожнова та Анна Бердник, заступниця директора з навчально-виховної роботи ліцею, кандидатка педагогічних наук. Ключовими, грунтовними, актуальними були виступи, як науковців, так і практиків.

Наталія Муранова, проректорка з науково-педагогічної, освітньої роботи та міжнародних зв’язків Університету представила доповідь, яка була схвалена на засіданні Президії НАПН України, на тему «Про підготовку та підвищення кваліфікації фахівців у ДЗВО «УМО» в умовах змішаного навчання». Зоя Рябова, завідувачка кафедри менеджменту освіти та права, докторка педагогічних наук, професорка представила власний досвід із теми «Проєктний консалтинг в закладі освіти». Оксана Пономарьова, директорка Бориспільського академічного ліцею імені Анатолія Федорчука представила досвід колективу гімназії з проблеми «Запровадження електронних журналів як необхідна умова діджіталізції освіти». Віктор Гладуш, доктор педагогічних наук, професор доповів про освітньо-наукову програму «Спеціальна освіта», як крок до європейських освітніх студій.

Сусанна Большакова, заступниця директора з навчально-виховної роботи Бориспільського НВК «Гімназія «Перспектива» імені В. Мономаха презентувала власний досвід «Організація науково-дослідницької роботи здобувачів освіти в системі Малої академії наук України, сучасні тренди та виклики (на прикладі Бориспільського НВК «Гімназія «Перспектива» імені В. Мономаха».

Павло Лушин, завідувач кафедри психології та особистісного розвитку, доктор психологічних наук, професор доповів про «Неформальні ресурси підвищення привабливості закладу вищої освіти».

Серед виступаючих були і Катерина Спітковська, директорка гімназії № 107 «Введенська» міста Києва, яка доповіла про «Стратегію закладу освіти, як послідовний шлях до успішної реалізації цілей»; Тетяна Махіня, кандидатка педагогічних наук, доцент – «Сучасний стан готовності керівників закладів освіти до управління маркетинговими комунікаціями»; Ірина Гудзь, учитель Бориспільського академічного ліцею імені А. Федорчука, тема – «Організація освітнього процесу в закладах освіти в умовах карантину: інструменти та технології цікавих уроків»; Алла Найчук, учитель біології Бориспільської загальноосвітньої школа І-ІІІ ступенів № 8, тема виступу «Психологічні засади професійної діяльності педагогічних працівників в умовах дистанційної освіти»; Олена Землянська, директорка Комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр Маріупольської міської ради Донецької області», тема – «Організаційно-методичні засади функціонування інклюзивно-ресурсного центру»; Діана Пінчук,старша викладачка Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, тема – «Особливості дистанційного навчання в умовах кризи (на прикладі досвіду Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної роботи)»; Олена Яценко, учитель української мови та літератури Бориспільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 8, тема – «Підготовка до ЗНО в умовах дистанційного навчання: робота з текстом як одна з ключових компетентностей сучасної людин».

До обговорення питань семінару долучалися науковці Університету та керівники-практики закладів загальної середньої освіти України.

Захід пройшов на належному професйному рівні. Дякуємо всім учасникам заходу та організаторам!