У БІНПО ВІДБУЛАСЯ ГОСТЬОВА ЛЕКЦІЯ: «ТРАВМА» ДЛЯ МАГІСТРІВ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 053 ПСИХОЛОГІЯ

У БІНПО ВІДБУЛАСЯ ГОСТЬОВА ЛЕКЦІЯ: «ТРАВМА» ДЛЯ МАГІСТРІВ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 053 ПСИХОЛОГІЯ

29 серпня 2022 року у рамках наукового співробітництва та взаємообміну досвідом у Білоцерківському інституті неперервної професійної освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України відбулася гостьова лекція на тему: «Травма» у межах благодійного проєкту Інституту Розвитку та Терапії «Sopfia» (Польща).

На гостьовій лекції були присутні науково-педагогічні працівники БІНПО, учасники проєктної групи ОП «Психологія», здобувачі освітнього ступеня «магістр» спеціальності 053 Психологія.

Учасників заходу привітала Наталія Войцель, засновниця і керівниця Інституту «Sophia» та польського благодійного фонду «Gdy Liczy się Czas», практикуюча психологиня, педагог, нейротерапевт, авторка наукових статей щодо реабілітації дітей із особливостями розвитку (по методу Андраша Пето), нейропсихології і психології особистості (Польща). Наталія Володимирівна підкреслила, що проблема психологічних травм та посттравматичного розладу у світлі жорстокої війни росії проти України є сьогодні актуальною для наших співвітчизників. На жаль, дана проблематика по завершенню війни не зникне, відтак уже сьогодні ми маємо підготувати справжню команду фахівців, які допомагатимуть тим українцям, яким війна завдала психологічного травмування.

Гостьову лекцію провів Віталій Осипчук, лікар психіатр, психотерапевт. Віталій Миколайович уже понад 27 років працює із жертвами воєнних конфліктів загалом та має тривалий досвід роботи із жертвами воєнних дій росії на Кавказі, спеціалізується на роботі по подоланню залежностей.

Метою проведення гостьової лекції було надання відповідей на такі запитання:

-     Що таке психологічна травма?

-     За якими ознаками можна визначити чи потрібна допомога фахівця?

-     Як можна допомагати собі та своїм близьким?

-     Як запобігати посиленню психологічного стану?

Під час гостьової лекції спікером у доступній формі на практичних прикладах було роз’яснено симптоматику психологічної травми та посттравматичного розладу, надано рекомендації щодо психологічної допомоги та самодопомоги з метою стабілізації психологічного стану, роботи із почуттям провини, тривоги та пригніченості. Важливими та актуальними були і поради щодо покращення загального психологічного клімату  в родині.

Висловлюємо велику вдячність організаторам гостьової лекції за важливу, актуальну та дуже потрібну інформацію. Переконані, отримані нашими студентами під час лекції знання допоможуть їм підвищити свій фаховий рівень, що у свою чергу допоможе їм згодом більш ефективно працювати як задля особистого зростання, так і процвітання України.