У БІНПО ВІДБУВСЯ СЕМІНАР-ПРАКТИКУМ «УКРАЇНСЬКИЙ ПРАВОПИС: ТРАДИЦІЇ ТА НОВОВВЕДЕННЯ» (З НАГОДИ ВІДЗНАЧЕННЯ 45-РІЧЧЯ ІНСТИТУТУ)

У БІНПО ВІДБУВСЯ СЕМІНАР-ПРАКТИКУМ «УКРАЇНСЬКИЙ ПРАВОПИС: ТРАДИЦІЇ ТА НОВОВВЕДЕННЯ» (З НАГОДИ ВІДЗНАЧЕННЯ 45-РІЧЧЯ ІНСТИТУТУ)

13 березня 2024 року з нагоди відзначення 45-річчя Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України відбулося урочисте засідання школи-студії «Мистецтво мовної комунікації» у форматі семінару-практикуму «Український правопис: традиції та нововведення».

Організатори заходу – кафедра методики професійної освіти та соціально-гуманітарних дисциплін і кафедра педагогіки, психології та менеджменту БІНПО.

Спікери: Ірина Кучеренко, докторка педагогічних наук, професорка, завідувачка кафедри методики професійної освіти та соціально-гуманітарних дисциплін; Лідія Мамчур, докторка педагогічних наук, професорка кафедри педагогіки, психології та менеджменту.

У засідання школи-студії «Мистецтво мовної комунікації» взяли участь понад 250 учасників з переважної більшості областей України (Київська, Херсонська, Чернігівська, Одеська, Рівненська, Донецька, Дніпропетровська, Кіровоградська, Закарпатська, Запорізька, Луганська, Львівська, Полтавська, Миколаївська, Волинська, Харківська, Черкаська, Вінницька, Сумська області).

Науковий захід виклав зацікавленість у багатьох пошановувачів української мови, котрі прагнуть знати історію державної мови, новітні аспекти розвитку української літературної мови, усвідомлюють необхідність та важливість дотримання чинних норм Українського правопису і мають бажання підвищити рівень власної комунікативної компетентності. До участі в семінарі-практикумі долучилися науково-педагогічні працівники БІНПО, педагоги закладів професійної освіти, керівники та методисти навчально-методичних центрів професійно-технічної освіти, слухачі курсів підвищення кваліфікації, магістранти, роботодавці, замовники освітніх послуг і стейкхолдери.

Вікторія Сидоренко, директорка БІНПО, докторка педагогічних наук, професорка, звернулася із вступним словом до учасників заходу і привітала всіх, хто у різні роки був і є частиною колективу БІНПО. Вікторія Вікторівна зазначила, що українська мова є стрижнем національної культурно-історичної традиції, виявом соборності українців і потужним засобом незламності української нації у буремні часи сьогодення.

Під час семінару-практикуму Ірина Кучеренко і Лідія Мамчур привернули увагу до висвітлення таких актуальних питань: виникнення писемної форми української мови; історія становлення українського правопису; розвиток й утиски правописного кодексу української мови; шлях визнання і державної декларованості Українського правопису; новітні кодифікації правописних норм.

Активну участь у семінарі взяла Вікторія Сидоренко, докторка педагогічних наук, професорка, директорка БІНПО, і у своїй доповіді наголосила на важливості та значущості дотримання лексичних, орфографічних, акцентуаційних, пунктуаційних норм сучасної української літературної мови.

Український правопис 2019 року, задекларований державними документами, нині повноправно набув чинності і визнання у всіх сферах суспільної діяльності. Сучасна редакція Українського правопису повертає до життя деякі особливості української орфографічної традиції, поновлення яких має наукове підґрунтя, і є кроком до вирішення питання повернення історичної істини й етнографічної соборності української літературної мови й української нації.

Нині перед усіма носіями української мови, і передусім працівниками освіти, постає вкрай важливе завдання – впроваджувати норми чинного Українського правопису у суспільне і професійне життя

Бережімо українську мову для нащадків як мову чисту й правічну, несімо нормативно правильне українське слово у комунікативну практику!

Запис роботи семінару-практикуму «Український правопис: традиції та нововведення» розміщено у відкритому доступі на офіційному ютуб-каналі БІНПО за покликанням: https://www.youtube.com/watch?v=1cps3Z8xvr8.