У БІНПО ВІДБУВСЯ ЗАХІД «КАЛЕЙДОСКОП ПСИХОЛОГІЧНИХ ПРАКТИК» (ДО 45-РІЧЧЯ З ДНЯ ЗАСНУВАННЯ ІНСТИТУТУ)

У БІНПО ВІДБУВСЯ ЗАХІД «КАЛЕЙДОСКОП ПСИХОЛОГІЧНИХ ПРАКТИК» (ДО 45-РІЧЧЯ З ДНЯ ЗАСНУВАННЯ ІНСТИТУТУ)

14 березня 2024 року у Білоцерківському інституті неперервної професійної освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України відбувся захід «Калейдоскоп психологічних практик», що продовжив низку заходів із нагоди відзначення 45-річчя з дня заснування Інституту.

Організатор заходу – кафедра педагогіки, психології та менеджменту БІНПО.

«Калейдоскоп психологічних практик» зібрав понад 350 учасників з різних регіонів України (Донецької, Луганської, Запорізької, Харківської, Херсонської, Івано-Франківської, Закарпатської, Київської, Дніпропетровської, Сумської, Черкаської, Хмельницької, Рівненської, Вінницької, Миколаївської, Одеської, Львівської, Полтавської, Тернопільської, Чернігівської областей), серед них: педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти; методисти навчально-методичних центрів професійно-технічної освіти; представники закладів фахової передвищої та вищої освіти; здобувачі вищої освіти, тощо.

Мета заходу: презентація ефективних психологічних практик, які базуються на кращому вітчизняному та зарубіжному досвіді. 

Модератор заходуВолодимир Кулішов, завідувач кафедри педагогіки, психології та менеджменту, кандидат педагогічних наук, доцент.

Спікерами заходу виступили науково-педагогічні працівники кафедри педагогіки, психології та менеджменту, кафедри технологій навчання, охорони праці та дизайну, а також здобувачі другого (магістерського) рівня вищої освіти БІНПО за спеціальністю 053 «Психологія».

«Калейдоскоп психологічних практик» розпочався з виступу Наталії Торби, доцентки кафедри, кандидатки психологічних наук, яка презентувала техніки подолання стресових станів підлітків в умовах воєнного стану. Ця тема є актуальною для кожної людини, оскільки в умовах воєнного стану стресова напруга значно збільшилася і необхідно володіти ефективними та нескладними техніками психологічної допомоги та зняття стресу.

Олег Фурс, доцент кафедри, кандидат психологічних наук, виступив із майстер-класом «Техніки психологічної саморегуляції». Спікер розкрив техніки психологічної саморегуляції, які сьогодні в умовах складних і стресових ситуацій допоможуть кожному навчитися керувати своїм психоемоційним станом.

Про практики подолання негативних стереотипів та настанов щодо осіб з інвалідністю в Україні розповіла Галина Коссова-Сіліна, доцентка кафедри технологій навчання, охорони праці та дизайну, кандидатка педагогічних наук, доцентка. Галина Олександрівна у майстер-класі «Інклюзивна освіта: подолання негативних стереотипів та настанов щодо осіб з інвалідністю» акцентувала увагу учасників на стереотипах, які взагалі сьогодні існують у суспільстві і по відношенню до осіб із особливими освітніми потребами зокрема.

Актуальну тему надання психологічної допомоги дітям в умовах воєнного стану підняла здобувачка вищої освіти БІНПО за спеціальністю 053 «Психологія» Тетяна Чехлова у майстер-класі «Хібукі – іграшка-терапевт». Терапія полягає в тому, що дитина переносить на іграшку свої переживання і страхи та, говорячи від імені собачки, насправді проживає власний досвід, не замикається на своїй психотравмі, розповідає про власні переживання та почуття. У дитини формується досвід розуміння свого стану та потреб, піклування про себе через хібукі. Тетяна Сергіївна презентувала власний досвід застосування хібукі в психотерапії негативних психічних станів у дітей.

Ілля Пахомов, старший викладач кафедри педагогіки, психології та менеджменту, виступив із  майстер-класом: «Формування моральних цінностей за допомогою притчатерапії». Ілля Володимирович розповів про ефективність цього виду психотерапії в роботі з різними категоріями людей: як дітьми, так і дорослими, а також поділився власним багаторічним досвідом та презентував присутнім авторську тренінгову програму «Формування моральних цінностей здобувачів професійної (професійно-технічної) освіти».

Повний запис заходу «Калейдоскоп психологічних практик» можна переглянути на офіційному ютуб-каналі БІНПО за покликанням:

 https://www.youtube.com/watch?v=ib0mmx4xYfs

Щиро дякуємо всім учасникам заходу за активну комунікацію та співпрацю!