ВІДБУЛАСЯ ВІДКРИТА ЛЕКЦІЯ «ДУХОВНІ ВИМІРИ ОСВІТИ В УМОВАХ ВІЙНИ»

ВІДБУЛАСЯ ВІДКРИТА ЛЕКЦІЯ «ДУХОВНІ ВИМІРИ ОСВІТИ В УМОВАХ ВІЙНИ»

12 травня 2022 року на базі Навчально-наукового інституту менеджменту та психології ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України в межах відкритого освітнього марафону «Навчання і розвиток у воєнний час. Разом до перемоги!» відбулася лекція на тему: «Духовні виміри освіти в умовах війни», яка об’єднала учасників з різних куточків України, зокрема: Київ, Житомир, Рівне, Вінниця, Одеса тощо. У роботі онлайн-марафону взяли участь два спікери, науково-педагогічні працівники, керівники закладів та установ освіти, представники духовної сфери, волонтери. До заходу доєдналося понад 50 учасників.

Відкрила захід доктор педагогічних наук, професор,завідувач кафедри педагогіки, адміністрування та спеціальної освіти ННІМП Ірина Сіданіч, яка підкреслила важливе значення та актуальність теми зустрічі, розкрила особливості духовних вимірів освіти, родини, громади в умовах війни. Спікер визначила, що в умовах війни набуло особливого значення усвідомлення того, що формування духовних цінностей сучасних дітей і молоді має відбуватися за напрямами: виховання громадянськості, патріотизму, поваги до прав, свобод і обов’язків людини; виховання високих духовних почуттів і моральної свідомості; виховання працелюбності, творчого ставлення до навчання, праці, життя; формування ціннісного ставлення до здоров’я та здорового способу життя; формування ціннісного ставлення до інституту сім’ї, підготовки до створення власної сім’ї та народження дітей, відповідального материнства та батьківства; виховання духовного ставлення до природи, навколишнього середовища (екологічне виховання); виховання ціннісного ставлення до мистецтва і культури, формування уявлень про органічний зв’язок естетичних та моральних ідеалів у багатовіковій спадщині вітчизняної культури.

Спікер Дмито Грищук, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри педагогіки, адміністрування та спеціальної освіти ННІМП продемонстрував головні тези про виклики щодо збереження власного життя та ціннісного, духовного наповнення. На конкретних прикладах спікер продемонстрував прийоми збереження та розвитку найголовніших складників збереження здорового способу життя особистості, проаналізував.ціннісні системи відомих ідеологій. Спікери дійшли висновку, що сьогоднішня війна в Україні, як і всі війни у світі є продовженням та фізичним проявленням тисячолітньої війни духа та плоті, світла із тьмою,правди проти брехні. Під час марафону учасники долучились до активного обговорення кола питань, зокрема участі кожного в захисті України, наданні методичної допомоги у впровадженні модельної програми «Духовність і мораль в житті людини і суспільства» для учнів 5-6 класів Нової української школи тощо.

Перегляд заходу Відкритого освітнього марафону доступний на каналі YouTub ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=MBPMcRX43OQ

Долучайтеся до заходів відкритого освітнього марафону «Навчання і розвиток у воєнний час. Разом до перемоги!», більш детально за посиланням: http://umo.edu.ua/1razom-do-peremoghi-marafon

Навчаємося разом! Йдемо до перемоги разом!