ПЕРША ВСЕУКРАЇНСЬКА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «ПУБЛІЧНЕ УПРАВЛІННЯ ТА АДМІНІСТРУВАННЯ В УМОВАХ ВІЙНИ І В ПОСТВОЄННИЙ ПЕРІОД В УКРАЇНІ»

ПЕРША ВСЕУКРАЇНСЬКА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «ПУБЛІЧНЕ УПРАВЛІННЯ ТА АДМІНІСТРУВАННЯ В УМОВАХ ВІЙНИ І В ПОСТВОЄННИЙ ПЕРІОД В УКРАЇНІ»

З 15 по 28 квітня 2022 року відбувалася Всеукраїнська науково-практична конференція «Публічне управління та адміністрування в умовах війни і в поствоєнний період в Україні». Режим роботи – онлайн на платформі Zoom з одночасною трансляцією на YouTube каналі ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України: https://www.youtube.com/watch?v=1gvgKayJPvU

Співорганізаторами конференції виступили: Аналітично-консалтинговий центр публічного врядування і права, Всеукраїнська асоціація магістрів державного управління, ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України, Інститут вищої освіти НАПН України, Інститут соціальної та політичної психології НАПН України, Навчально-науковий інститут менеджменту та психології ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України, Навчально-науковий інститут публічної служби та управління Державного університету «Одеська політехніка», Національний технічний університет «Дніпровська політехніка», Національний університет «Львівська політехніка», Ужгородський національний університет, Фундація європейських і безпекових досліджень, Український центр суспільного розвитку.

Серед активних учасників конференції ‑ науково-педагогічні працівники закладів вищої освіти, здобувачі вищої освіти, освітяни, волонтери, науковці, практики, філософи, громадські діячі, а також представники органів державної влади та місцевого самоврядування з 16 регіонів України. Загальна кількість учасників усіх дев’яти секцій сягнула понад 515 осіб. А загальна кількість переглядів на YouTube каналі університету ‑ понад 5400.

До організаційного комітету конференції серед 23-х його членів увійшли науковці університету: Наталія Муранова, проректор з науково-педагогічної, освітньої роботи та міжнародних зв’язків, доктор педагогічних наук, професор; Ія Дегтярьова, професор кафедри публічного управління і проектного менеджменту ННІМП, доктор наук з державного управління, професор; Тетяна Рожнова, директор ННІМП, кандидат педагогічних наук, доцент; Оксана Ковтун, професор кафедри публічного управління і проектного менеджменту ННІМП, кандидат наук з державного управління, доцент.

Серед зареєстрованих учасників конференції 117 кандидатів наук і докторів філософії, 83 доктори наук. Понад 70 ‑ мають науковий ступінь з державного управління, публічного управління та адміністрування. Також долучилися 30 аспірантів, 65 керівників органів влади та публічних установ, громадські діячі, підприємці та активні громадяни.

Конференція пройшла в новому форматі, а саме ‑ дев’ять секційних засідань розпочинали свою роботу о 18.00 в окремі дні, що дозволило всім бажаючим послухати виступи 52 спікерів, серед яких були керівники центральних органів влади: Юлія Лапутіна, Міністр у справах ветеранів України; Андрій Клочко, Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Верховної Ради України, Народний депутат України; Тарас Шевченко, заступник Міністра культури та інформаційної політики України; В’ячеслав Негода,заступник Міністра розвитку громад та територій України; Олег Єресько, Генеральний директор директорату дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти МОН України.

Конференція відбулася за провідної ролі Національної академії педагогічних наук України, зокрема ДЗВО «Університет менеджменту освіти», працівники якого ініціювали та організовували цей захід.

Одним із завдань ДЗВО «Університет менеджменту освіти» Національної академії педагогічних наук України була організація роботи секції 6 «Публічне управління у сфері освіти в умовах війни та в поствоєнний період», що успішно відбулася 22 квітня 2022 року.

Модератор ‑ Наталія Муранова, проректор з науково-педагогічної, освітньої роботи та міжнародних зв’язків університету, доктор педагогічних наук, професор.

Привітав учасників конференці Петро Саух, академік-секретар Відділення вищої освіти НАПН України, дійсний член (академік) НАПН України, доктор філософських наук, професор, який відзначив важливість наукового обґрунтування підходів до функціонування органів влади в умовах війни та у поствоєнний період.

На секції 6 потужна команда спікерів поділиться думками щодо публічного управління у сфері освіти в умовах війни та в поствоєнний період. Серед них: Олег Єресько, Генеральний директор директорату дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти МОН Украни «Відновлення та розвиток освіти у поствоєнний період в Україні»; Микола Кириченко, ректор ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України, член-кореспондент Національної академії наук вищої освіти України, доктор філософії «Науково-педагогічний фронт університету»; Юрій Вітренко, провідний науковий співробітник Інституту вищої освіти НАПН України, кандидат економічних наук, доцент «Інституцiйна автономiя закладiв вищої освiти як складова економiчного врядування в умовах пiслявоєнного вiдновлення та реформування сфери вищої освiти в Українi»; Олена Липинська, професор кафедри публічного управління та адміністрування Національного університету «Одеська політехніка», доктор економічних наук, старший науковий співробітник «Особливі обставини публічного управління в умовах війни»; Тамара Сорочан,директор Центрального інституту післядипломної освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України, доктор педагогічних наук, професор «Управління закладом освіти в умовах воєнного стану»; Олександр Ляшенко,академік-секретар відділення загальної середньої освіти і цифровізації освітніх систем НАПН України, доктор педагогічних наук, професор «ЗНО: диверсифікація підходів до тестування»; Тетяна Вільхова, доцент кафедри публічного управління та права КЗВО «Дніпровська академія неперервної освіти» Дніпропетровської обласної ради, кандидат економічних наук, доцент «Як зберегти науково-педагогічні та педагогічні кадри під час воєнного стану в Україні».  

Ректор ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України МиколаКириченко присвятив свій виступ проблематиці науково-педагогічного фронту університету. Він охарактеризував головні виклики і завдання ЗВО під час дії воєнного стану, наголосив на важливості неформальної освіти під час війни, звернув увагу на можливостях закладів вищої освіти надавати психологічну підтримку людям, які постраждали від російської агресії. Прикладами патріотизму і громадської діяльності працівників Університету менеджменту освіти відзначено: участь у формуваннях територіальної оборони; гуманітарна допомога евакуйованим, надання допомоги дітям-сиротам; створення сайту «Обітниця допомоги і захисту Божого всім, хто возлюбив Його»; організація евакуації потерпілих від російської агресії разом з «Волонтерський рух України»; участь у створенні та організації роботи Центру гуманітарної допомоги Оболонської районної організації ТОВ Червоного Хреста України; волонтерська діяльність (плетіння маскувальних сіток, консультації та допомога щодо евакуації, підтримка здобувачів вищої освіти); участь в організації евакуації біженців до країн ЄС; виконання роботи волонтерів-перекладачів в притулках для біженців у країнах ЄС; надання психологічної допомоги українським біженцям; проведення індивідуальних консультацій тимчасово переміщеним особам щодо посттравматичного стресового розладу, адаптації дітей в нових умовах; організація гуманітарної та інформаційної підтримки здобувачів вищої освіти.

Усі учасники Всеукраїнської науково-практичної конференції «Публічне управління та адміністрування в умовах війни і в поствоєнний період в Україні» були одностайні в тому, що публічне управління та адміністрування, а також усі сфери і галузі вже трансформуються відповідно до нових викликів, але мають з’явитися нові ідеї та наукове обґрунтування тих змін, які необхідно буде забезпечувати в майбутньому. Саме з такою метою було узагальнено тези учасників конференції у збірці матеріалів. Наразі доопрацьовується резолюція конференції, яка найближчим часом буде надіслана органам публічної влади та іншим суб’єктам публічного управління для врахування в подальшій роботі.

Послухати доповіді, які були оприлюднені на конференції, можна на YouTube-каналі ДЗВО «Університету менеджменту освіти» за посиланням:
https://www.youtube.com/channel/UCvvxuIWlbzpWtE1pFjPoVcA

ПРОГРАМА КОНФЕРЕНЦІЇ