УКРАЇНО-АВСТРІЙСЬКИЙ ПРОЄКТ «ЦИФРОВІЗАЦІЯ ВИКЛАДАННЯ» УСПІШНО РОЗПОЧАТО

УКРАЇНО-АВСТРІЙСЬКИЙ ПРОЄКТ «ЦИФРОВІЗАЦІЯ ВИКЛАДАННЯ» УСПІШНО РОЗПОЧАТО

13-14 грудня 2021 року в місті Одесі відбулося очне навчання науково-педагогічних працівників ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України за напрямами менеджмент і STEM-освітав рамках україно-австрійського проєкту «Цифровізація викладання», що спрямований на підтримку трансформаційних процесів в закладах освіти в умовах світової пандемії. Проєктзапочаткований Аташе з питань освіти Посольства Австрійської Республіки в Україні, Уповноваженим з питань освіти Міністерства освіти, науки та досліджень Австрії Домініком Айзенманном та OeAD (Австрійською службою міжнародної співпраці в галузі освіти і досліджень) і підтриманий МОН України. Учасниками проєкту є: ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України, КЗВО «Одеська академія неперервної освіти одеської обласної ради», КЗВО «Вінницька академія безперервної освіти», Київський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних кадрів, організації-партнери проєкту, експерти і експерти з Австрійської Республіки.

Мета проєкту – розробити орієнтовані на попит формати безперервної освіти у форматі змішаного навчання та дати можливість викладачам пропонувати високоякісні та дидактично грамотні курси у форматі онлайн або змішаного навчання.

У ході відкриття заходу Домінік Айзенманн привітав учасників проєкту, групу з 30 педагогічних працівників із ДЗВО «Унівеситету менеджменту освіти» НАПН України та Київського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних кадрів, які безпосередньо прибули до міста Одеси для очного навчання.

ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України на україно-австрійському проєкті «Цифровізація викладання» представили 15 науково-педагогічних працівників Центрального інституту післядипломної освіти та Навчально-наукового інституту менеджменту та психології на чолі з ректором Миколою Кириченко.

Навчання відбулося у формі тренінгу, який провели освітні тренерки Ольга Бершадська, Світлана Тимченко. Навчання включалотакі види активностей як: командоутворення, знайомство з проєктами з цифровізації в Австрії, надбання цифрових компетенцій, а також перші кроки до розробки підходу до складання власної стратегії цифровізації закладу вищої освіти. В онлайн форматі на платформі Zoоm ініціативи у сфері цифрової освіти презентував Міхаель Штайнер, викладач Вищої педагогічної школи Відня.

Програмоюзаходу було передбачено розгляд таких питань: ініціатива у сфері цифрової освіти; Європейська рамка цифрової компетентності для освітян; цифрова стратегія України; стандарти цифрової компетентності освітян тощо.

Під час навчання в україно-австрійському проєкті «Цифровізація викладання» було згуртовано творчу, інноваційну команду, яка активно розпочала генерувати ідеї щодо розроблення стратегії цифровізації освітнього процесу.

За результатами тренінгу учасники вмотивовані до подальшої праці у рамках науково-методичної роботи своїх закладів із використанням матеріалів проєкту.

Представники Університету відвідали також заклад-партнер КЗВО «Одеська академія неперервної освіти одеської обласної ради», який очолює ректор Любов Задорожна, де ознайомилися з першим в Україні учительським хабом «Вільний освітній простір». Знайомство з новим освітнім простором розпочалося з презентації перших експозицій Музею освіти Одещини, побували в лабораторії STEM-освіти, інклюзивно-ресурсний центр, центр психологічної підтримки, а також оснащені відповідно до НУШ сучасні тренінгові зали.