ФАХОВИЙ СЕМІНАР ІЗ ПОПЕРЕДНЬОЇ ЕКСПЕРТИЗИ ДИСЕРТАЦІЇ БІЛОНОЖКО ОЛЕНИ ВІКТОРІВНИ

ФАХОВИЙ СЕМІНАР ІЗ ПОПЕРЕДНЬОЇ ЕКСПЕРТИЗИ ДИСЕРТАЦІЇ БІЛОНОЖКО ОЛЕНИ ВІКТОРІВНИ

15 грудня 2023 року на кафедрі філософії освіти і дорослих ДЗВО «Університет Менеджменту Освіти» відбувся фаховий семінар із попередньої експертизи дисертації Білоножко Олени Вікторівни поданої на здобуття ступеня доктора філософії з галузі знань – 01 «Освіта/Педагогіка» за спеціальністю – 011 «Освітні, педагогічні науки» за темою «Розвиток педагогічної культури вчителів ліцеїв у системі методичної роботи».

Науковий керівник – Сорочан Тамара Михайлівна, доктор педагогічних наук, професор, директор ЦІПО ДЗВО «Університет менеджменту освіти».

В умовах сучасних докорінних змін соціального та політичного життя України актуалізується необхідність системної і комплексної трансформації середньої освіти, адже саме ця освітня ланка визначає становлення особистості, впливає на формування її світогляду, ціннісних орієнтацій, життєвої траєкторії. Роль шкільного вчителя у процесі виховання і навчання є надзвичайно важливою: від рівня його професійної культури залежить якість освіти та наше майбутнє.

На порядку денному були питання:

  1. Надання висновку про наукову новизну, теоретичне та практичне значення дисертації на тему «Розвиток педагогічної культури вчителів ліцеїв у системі методичної роботи», Білоножко Олени Вікторівни, кафедри філософії освіти і дорослих поданого на здобуття ступеня доктора філософії з галузі знань 01 «Освіта/Педагогіка» за спеціальністю 011 «Освітні, педагогічні науки».

  2. Про надання пропозицій Вченій раді Університету щодо складу разової спеціалізованої вченої ради Білоножко Олени Вікторівни на тему «Розвиток педагогічної культури вчителів ліцеїв у системі методичної роботи», на здобуття ступеня доктора філософії з галузі знань з 01 «Освіта/Педагогіка» зі спеціальністі 011 «Освітні, педагогічні науки».

Головою фахового семінару була завідувач кафедри ФОД – О.В. Просіна, кандидат педагогічних наук, доцент.

УХВАЛИЛИ:

1.Затвердити висновок про наукову новизну, теоретичне та практичне значення результатів дисертації Білоножко О. В.на тему: «Розвиток педагогічної культури вчителів ліцеїв у системі методичної роботи».

2. Констатувати, що за актуальністю, степенем наукової новизни, обґрунтованістю, науковою та практичною цінністю здобутих результатів дисертація Білоножко О. В.відповідає спеціальності 011 «Освітні, педагогічні науки» та вимогам Порядку підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук у закладах вищої освіти (наукових установах), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 березня 2016 р. № 261, пп. 6, 7, 8 Порядку присудження ступеня доктора філософії та скасування рішення разової спеціалізованої вченої ради  закладу вищої освіти, наукової установи  про присудження ступеня доктора філософії, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 січня 2022 р. № 44(зі змінами та доповненнями №34 від 21 березня 2022 року).

3. Рекомендувати дисертацію Білоножко О. В.на тему: «Розвиток педагогічної культури вчителів ліцеїв у системі методичної роботи» до захисту на здобуття ступеня доктора філософії у разовій спеціалізованій вченій раді зі спеціальності 011 – «Освітні, педагогічні науки».

4. Порушити клопотання перед Вченою радою ДЗВО «УМО» щодо складу разової спеціалізованої вченої ради по захисту дисертації Білоножко Олени Вікторівни на тему «Розвиток педагогічної культури вчителів ліцеїв у системі методичної роботи» зі спеціальності 011 «Освітні, педагогічні науки».

Щиро дякуємо рецензентам, Рябовій 3ої Вікторівні, доктору педагогічних наук, професору; Шабалі Юлії Анатоліівні, доктору філософії, доценту, науковцям УМО, які долучилися до роботи фахового семінару: Бондарчук Олені Іванівні, доктору психологічних наук, професору,Карташовій Любові Андріївні, доктору педагогічних наук, професору, АнуфрієвійОксані Леонідівні,кандидатупедагогічнихнаук, доценту, Вініченко Аллі Анатоліївні, секретарю Вченої ради за плідну співпрацю.

Вітаємо наукового керівника та дисертанта з позитивним проходженням попередньої експертизи дисертації та бажаємо успішно пройти подальші етапи захисту дисертації.

По закінченню засідання, у різному, серед організаційних питань було розглянута пропозиція завідувача кафедри О.В. Просіної щодо затвердження заступником завідувача кафедри (на громадських засадах) кандидатури Юлії Анатоліївни Шабали, доктора філософії, доцента кафедри ФОД. Колектив кафедри одноголосно підтримав дану кандидатуру.

Тримаймо освітній стрій!